İşçiler mücadelede: İnsanca ücret istiyoruz

10.02.2022 - 11:33
Haberi paylaş

Hayat pahalılığının alabildiğine arttığı dönemde dayatılan düşük zamlara karşı mücadele eden işçilere yenileri ekleniyor. 

Gürteks işçileri iş bıraktı

Gaziantep'te kurulu Gürteks fabrikasında, patronun düşük zam dayatmasına karşı işçiler iş bıraktı. Fabrika yönetiminin 5 bin 200 lira aylık artı 200 lira devam primi teklifini kabul etmeyen işçiler, en az 5 bin 500 lira aylık artı iki bayramda da 10 yevmiye ikramiye talebiyle iş bıraktı. İşçiler "Gürteks büyüdü biz olduğumuz yerdeyiz" diyor. İşçiler fabrika önünde davul zurna ile bekleyişlerini sürdürüyor. 

Yemeksepeti kuryelerinin eylemleri 10. gününde

Yemeksepeti işçileri, yüzde 11’lik zam teklifine karşı İstanbul, Ankara ve İzmir gibi birçok kentte eylem gerçekleştirdi. İşçilerin İstanbul Levent’te bulanan Ana Merkez binası önünde başlattığı eylem 9’uncu gününe girdi. İşçiler hem burada hem de çalıştıkları depo ve işyerlerinde itirazlarını sürdürmeye devam ediyor. İşçiler, aldıkları asgari ücretin yetersiz olduğunu bu nedenle ücretlerinin 5 bin 500 TL’ye çıkarılmasının yanı sıra sendikal haklarının tanınmasını talep ediyor. İşçiler herkesi Yemeksepeti’ni boykot etmeye çağırıyor.

Migros işçileri direnişi depo önüne taşıdı

Migros işçileri, yüzde 8 zam teklifine karşı günlerdir İstanbul'un Esenyurt ilçesinde eylemlerini sürdürüyor. Daha önce kendilerini depoya kilitleyen işçiler, Migros yönetimi tarafından depo dışına zorla çıkarıldı. Bunun üzerine işçiler eylemlerini depo önünde sürdürmeye başladı.

Öte yandan dün 120 işçi işten çıkarılmıştı. Ancak işçilerin verdiği bilgiye göre eylemde olan bütün depo işçilerine yönetim tarafından iş akitlerinin sonlandırıldığına dair mesaj gönderildi. 250 işçinin işine daha son verildiği belirtiliyor. İşçiler depo önünde eylemlerini sürdürüyor.

Gaziantep’te fabrika eylemleri yayılıyor: 2 fabrika daha düşük zamma karşı eyleme geçti

Gaziantep’te birçok fabrikada verilen zamlara karşı eylemler sürüyor. Zafer Tekstil, Melike Tekstil, Has Çuval fabrikalarının ardından bugün de Güler Çuval, Sevinçler Sağlık Ürünleri fabrikalarında işçiler yapılan zamlara karşı eylemler gerçekleştirdi. Birçok fabrikada da işçiler eylemlere hazırlanıyor. İşçiler yapılan zamların kayıplarını karşılamaktan uzak olduğunu belirterek mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

Güler Çuval Fabrikası’nda işçiler verilen zammı kabul etmeyerek vardiya değişiminde toplandı. İşçiler zammın yetersiz olduğunu vurgulayarak duruma tepki gösterdi.

Sevinçler Sağlık Ürünleri fabrikasında işçiler patronun asgari ücret dayatmasına karşı dışarda bekleyişini sürdürüyor. İşçiler “Şu anda beklemedeyiz. Size zaten zam yaptık diyorlar. Oysa yaptıkları asgari ücret vermek. İşine gelen çalışsın gelmeyen çalışmasın diyorlar. Hakkımızı istiyoruz” diyorlar.

Kartal Halı'da işçiler verilen zammı kabul etmeyerek vardiya değişimi sırasında içeri girmedi. Fabrika önünde toplanan iki vardiyanın işçileri toplantı yapıp nasıl bir yol izleyeceklerini tartıştı.

İzmir’de işçiler ek zam talebiyle eylemde

İzmir Torbalı, Gaziemir ve Çiğli sanayi bölgelerinde metal ve plastik iş kollarında bulunan 5 fabrikada işçiler, düşük ücret zamlarına tepki gösterdi. İş bırakma, iş yavaşlatma eylemleri yapan işçiler sendikalaşmaya yöneliyor.

Metal işkolunda Gates Endüstriyel ile Vansan, petrokimya iş kolunda Aero, rüzgâr endüstrisinde Polibak ve DNZ Plastik fabrikalarında işçiler, düşük ücretlere karşı birleşiyor.

Çiğli Organize Sanayi Bölgesindeki birçok fabrikada ne kadar zam alacaklarını bilmeyen işçiler, asgari ücret düzeyinde artış yapılmasının gelen zamlar karşısında yetersiz olacağını tartışıyor. Çiğli OSB’de faaliyet yürüten Vansan’da işçiler, yapılan düşük zamlara tepki göstererek işbaşı yapmazken, geçtiğimiz günlerde de Polibak’ta ücretteki eşitsizlik ve zamların yetersizliğine karşı işçiler iş durdurdu.

İşçiler, “En iyi ve yüksek maaş şu an Vansan’da, 4 bin 850 TL. Bu fabrikada gençliğimizi çürüttük. Bunun karşısında aldığımız ücret bu olmamalı. Beş yıldır çalışıyoruz. Maaşımız 4 bin 550 TL. Asgari ücretten bir farkı yok maaşlarımızın” dediler.

Melike Tekstil'de işçiler sefalet zammını kabul etmeyerek iş bıraktı

Gaziantep Melike Tekstil'de işçiler fabrikanın zam teklifini kabul etmeyerek iş bıraktı. Yapılan zamla 5 bin 200 TL'ye çıkarılan ücretleri kabul etmeyeceğini söyleyen işçiler bekleyişini sürdürüyor.

Kar yağışlarından dolayı çalışılmayan günlerin yevmiyesinin kesildiğini belirten işçiler fabrika yönetimine tepkili. Melike Tekstil'in diğer fabrikaları da iş bırakmaya hazırlanıyor. 

Sağlam Çorap işçileri insanca yaşam için eylemlerine devam ediyor

İstanbul’da bulunan Aushra/Sağlam Çorap’ta düşük zamma karşı iş bırakan işçiler fabrika önünde yaptıkları açıklamayla insanca yaşanacak bir ücret talep etti.

Aushra/Sağlam Çorap’ta çalışan işçiler düşük zamma karşı üretimi cumartesi günü üretimi durdurdu. Patron ise işçileri işten atmakla tehdit etti. 

Farplas işçileri: Birlik olduğumuzda hiçbir güç karşımızda duramaz

Farplas’ta atılan işçilerin geri alınması ve sendika hakkının tanınması için fabrika önünde direniş başlatan işçiler, direnişlerini kararlı bir şekilde sürdürüyor. Diğer işçi arkadaşlarına da seslenen işçiler, “Gücümüze güveniyoruz, birlik olduğumuzda hiçbir güç karşımızda duramaz” diyor.

Karınca Lojistik işçileri kazandı: Protokol yapılacak

İstanbul’daki Karınca Lojistik’te ücretleri asgari ücret seviyesinde kaldığı ve sendika hakları tanınmadığı için iş durduran işçiler protokol sözü üzerine eylemlerini sonlandırdı.

Bir süredir Liman-İş’te örgütlenme mücadelesi veren işçiler, sendika haklarının tanınması ve toplu iş sözleşmesi imzalanması talebiyle önceki gün iş bırakmıştı. Şirketin Büyükçekmece deposunda çalışan 420 işçinin bir kısmı bahçeye çıkarken, bir kısmının çıkması ise engellenmişti.

Beşler Un işçileri işbaşı yapmadı

Gaziantep Organize  Sanayi Bölgesinde kurulu bulunan Beşler Un fabrikasında işçiler verilen zammı kabul etmedi. Vardiyaya gelen Beşler Un işçileri işbaşı yapmadı. Patronla konuşan işçilerin talepleri karşılanmadı. İşçiler bekleyişlerini sürdürüyor.

Aras Kargo çalışanları iş bıraktı

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet yürüten Aras Kargo'nun Zeugma Şubesi'nde çalışan işçiler maaşlarına yapılan zammı kabul etmeyerek iş bıraktı. İşçiler 4 bin 800 liralık maaşı kabul etmeyerek, 6 bin lira maaş talep etti. İşçiler talepleri kabul edilinceye kadar çalışmayacaklarını söylediler.

Elyaf İplik’te işçiler son teklifi kabul etmedi

Gaziantep’te kurulu Elyaf İplik'te çalışan işçiler, patronun verdiği düşük zammı kabul etmeyerek iş bıraktı. Üç vardiyadaki işçilerin fabrika önünde bekleyişi sürüyor. Bekleyiş sürerken 4 işçi işten çıkarıldı. Aynı zamanda patron zam teklifini değiştirdi ancak işçiler kabul etmedi.

Corazon ambalaj fabrikası işçileri ücretlerinin ödenmemesine isyan etti

Kocaeli Dilovası'nda bulunan Corazon ambalaj fabrikası patronu, işçilerin Aralık ve Ocak ayı maaşlarını ödemezken ödemeleri Nisan ve Mayıs ayına ertelemek istedi. Maaş ödemelerinin iki senedir aksadığını belirten Corazon işçileri duruma tepki gösterdi. Başta kira olmak üzere borçlarının biriktiğini ve geçimlerini sağlayamadıklarını söyleyen işçiler fabrika önünde toplanarak eyleme başladı.

Eskişehir’de OEDAŞ işçileri iş bıraktı

Eskişehir’de Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. (OEDAŞ) işçileri iş bıraktı. Zamlı ücretlerinin 4 bin 200 TL civarında olduğunu öğrenen işçiler çalışmadı. Çalışma şartlarının ağırlığı, son dönemde gelen zamlar ve fazla mesai ücretlerinin ödenmemesi üzerine eylem yapıp ek zam talep eden işçiler, “Bu şartlar altında en az 5 bin 500-6 bin TL ücret almamız lazım” dedi.

İş yavaşlatan Volder Deri işçileri ek zammı aldı, Şenoba Tekstil işçileri iş durdurdu

Ergene'deki Çorlu Deri Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) kurulu bulunan Volder Deri’de bütün işçilere yüzde 50 zam yapıldı. Ancak geçen yıl asgari ücretin altında maaşla çalıştırılan işçilerin bu yılki zamlı ücreti de asgari ücretten düşük seviyede kaldı. İşçiler iki gün iş yavaşlatma eylemi yaparak 500 lira ek zam aldı.

Çorlu’da neredeyse bütün fabrikaların Ocak zamlarını belirlemesine rağmen Şenoba Tekstil patronunun zammı üç ay sonra belirleyeceğini duyurması üzerine işçiler iş durdurdu. Ücretleri asgari ücretin altında kalan işçiler, fabrika önünde bekleyişe geçti. Gece vardiyasında çalışan işçiler sabah evlerine gitmezken, sabah vardiyasına gelen işçiler de işbaşı yapmadı. 

Ahmet Aslansoy Tekstil fabrikasında işçiler iş bıraktı

Gaziantep’te kurulu Ahmet Aslansoy Tekstil fabrikasında işçiler patronun 4 bin 300 TL ücret dayatmasına karşı iş bıraktı. İşçiler taleplerinin 5 bin 200 TL olduğunu söyledi. Patron, diğer vardiyaya gelen servisleri arka kapıdan içeri alarak işçileri bölmek istedi ancak işçiler izin vermedi ve iki vardiya fabrika önünde buluştu. İşçilerin bekleyişi sürüyor. 

Rönesans, Erde ve Nisa firmaları eylem kararının ardından hakların ödeneceği sözü verdi

DİSK'e bağlı Dev Yapı-İş, Rönesans, Erde ve Nisa firmalarında örgütlü olan Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş'in hak gasplarına karşı yarın eyleme başlayacaklarını duyurdu. Firma yetkilileri eylemin duyurulmasının ardından sendika ile iletişime geçerek hakların yarın ödeneceği sözünü verdi.   

Dev Yapı-İş'in sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "EYLEME GEÇİYORUZ Finans Şehir Merkezi Şantiyesinde Rönesans, Erde ve Nisa firmalarının, üyelerimizin haklarını gasp etmesine karşı Dev Yapı-İş ve İnşaat-İş sendikaları olarak eyleme geçiyoruz. Tarih:08.02.2022 Saat: 12:00 Yer: Finans Şehir Merkezi Rönesans Holding Şantiyesi önü" denildi.

Dev Yapı-İş tarafından daha sonra yapılan açıklamada, eylem kararının haber olmasının ardından firma yetkililerinin sendika ile iletişime geçtiği ve haklarının yarın ödeneceği sözü verildiği ifade edildi. Açıklamada "Finans Şehir Merkezi şantiyesinde yarın gerçekleştireceğimiz eylem haberimizin yayınlanmasının ardından, firma yetkilileri sendikalarımızla iletişime geçerek üyelerimizin tüm haklarının yarın ödeneceğini beyan ettiler. Gelişmeleri aktaracağız." denildi.

Güler Çuval'da 10 işçi işten çıkarıldı

Gaziantep'te bulunan Güler Çuval'da 10 işçi işten çıkarıldı. Sabah vardiyası için işe giden 10 işçi fabrikaya alınmadı ve çıkışları verildiği söylendi. İşçiler geçtiğimiz günlerde fabrikanın verdiği zammı kabul etmeyerek fabrika önünde zammın arttırılması için bekleyişe geçmişti.

Bültene kayıt ol