Zamlara, faturalara, düşük ücretlere büyük öfke

04.02.2022 - 17:01
Haberi paylaş

Türkiye ekonomik çöküşe doğru giderken, binlerce işçi hükümetin dayattığı ‘sefalet ücretine’ karşı iş bıraktı. Kargo işçilerinin başlattığı mücadele sayesinde kazandığı iş bırakma eyleminden sonra, yüzlerce firmada işçiler eylemlere başladılar. Ayrıca yüksek enerji faturalarını protesto eden halk, pek çok kentte yürüyüşler düzenliyor.

Doğubeyazıt’ta halk aşırı zamlanan faturaları protesto ediyor

Ekonomik krizin faturası halka ve işçi sınıfına kesiliyor, her gün zamlara yenileri ekleniyor. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde zamlara karşı sokağa çıkan binlerce kişi, yüksek faturaları protesto etti.

Doğubayazıt ilçesinde bir araya gelen binlerce yurttaş, elektrik başta olmak üzere temel yaşam ihtiyaçlarına yapılan zamları protesto etmek amacıyla yürüyüş düzenledi. İnegöl caddesinde “Bu bir zulümdür”, “Hükümet istifa" sloganları ile Aras Elektrik Dağıtım A.Ş. önüne kadar yürüyen yurttaşlar, burada bir süre alkış ve sloganlarla protesto eylemlerini sürdürdü.

Protestolar üzerine Aras EDAŞ binası çevik kuvvet polislerince sarılarak “korumaya” alındı. Yurttaşlar, “Bu zamlar zulümdür” diyerek hükümeti istifaya çağırdı. İnegöl Caddesi üzerinden sloganlar atarak enerji şirketi ARAS EDAŞ’ın önünde buluşan yurttaşlar, yaptıkları açıklamanın ardından dağıldı.

Özellikle yılbaşından beri başta elektrik, doğalgaz ve akaryakıt ürünleri olmak üzere zamların ardı arkası kesilmiyor. Sosyal medyada da binlerce kişi yüksek gelen elektrik ve ısınma bedeli faturalarını paylaşarak hükümete tepki gösteriyor.

Muğla'da halk sokağa indi: Zamlar geri alınsın

Muğla’nın Milas, Köyceğiz, Fethiye ve Marmaris ilçelerinde halk elektrik, akaryakıt ve gıdaya yapılan zamları protesto etti. Sık sık, “Yapılan zamlar geri alınsın”, “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Hükümet istifa”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek” sloganları atılan acıkmalarda, yapılan zamların geri alınması talep edilirken, faturalar yakıldı.  

Milas AYDEM önünden bir araya gelen Milaslıların yanı sıra Milas Kent Konseyi, MUÇEP Milas, sendika, siyasi parti, dernek ve oda temsilcileri zamları protesto etmek için basın açıklaması düzenledi.  

Köyceğiz’de ise Eğitim Sen Temsilciliği ve Geçinemiyoruz Platformunun çağrısıyla AYDEM önünde gerçekleştirilen açıklamada, elektriğin en doğal hak olduğu, sadece parası olanın değil herkesin hakkı olduğu vurgulandı.

Hopa’da liman işçileri eylemde

Artvin Hopa’da bulunan Liman işletmelerinde işçiler düşük zam dayatmasına karşı iş bıraktı. İşçiler; maaşların netten brüte geçirilmesi, devletin belirlediği asgari tutar dışında zam verilmemesi ve ikramiyelerin kaldırılmasına karşı eylem başlattı.

Migros ve Yemeksepeti eylemleri devam ediyor

Migros’un Esenyurt deposunda çalışan 500’den fazla işçi ile Yemek Sepeti işçilerinin düşük zamma karşı başlatmış olduğu eylemler devam ediyor. 

Antep’te fabrika eylemleri yayılıyor: 2 fabrika daha düşük zamma karşı eyleme geçti

Antep’te birçok fabrikada verilen zamlara karşı eylemler sürüyor. Zafer Tekstil, Melike Tekstil, Has Çuval fabrikalarının ardından bugün de Güler Çuval, Sevinçler Sağlık Ürünleri fabrikalarında işçiler yapılan düşük ücret zamlarına karşı eylemler gerçekleştirdi. Birçok fabrikada da işçiler eylemlere hazırlanıyor. İşçiler yapılan ücret zamlarının kayıplarını karşılamaktan uzak olduğunu belirterek mücadeleye devam edeceklerini söylüyor.

Hekimler son kez Meclis önünde uyardı: 8 Şubat’ta g(ö)revdeyiz!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) , özlük haklarına ilişkin bir düzenlemenin Meclis’e getirilmesi için bugün son kez uyardı. Beyaz nöbet eyleminin ardından Meclis önünde yaptığı eylemde sesini duyuran hekimler, talepleri kabul edilemezse iş bırakacaklarını dile getirdi. TTB Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı, “8 Şubat için hiçbir randevu vermeyin. Mevcut randevuları hastaları mağdur etmeyecek şekilde sağlık hizmetlerini başka günlerde planlayın. Topluma da sesleniyoruz bu g(ö)rev yalnızca hekimler/sağlık çalışanları için değil, hepimiz için” dedi.

Bültene kayıt ol