Yemek Sepeti çalışanları: 3 kuruşluk zammını al başına çal!

02.02.2022 - 13:48
Haberi paylaş

İstanbul'daki kalabalık ve coşkulu eyleme katılan Canan Şahin ve Çağla Oflas, Yemek Sepeti emekçileriyle konuştu.

Yemek Sepeti’nde çalışan ve Türkiye genelinde sayıları 7000’in üzerinde olan kuryelere yapılan maaş zammı net ücretlerini asgari ücretin 3 lira üzerine çekmiş durumda. Yani bir kuryenin şimdiki net ücreti 4.253 TL. İşçiler bu ücretin net 5.500 TL olması için üç gündür çok çetin bir mücadele sergiliyorlar. Sadece İstanbul Anadolu yakasında 50’den fazla deponun olduğunu anlatan işçiler birçok deponun şu an boşaldığını ve kazanana kadar da mücadeleye devam edeceklerini belirtiyorlar. Hem primlerinden hem de bahşişlerinden yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılan işçiler adaletsiz bir prim sistemi olduğundan ve bahşişlerinin vergiye gitmesinden şikayetçiler. İstanbul Kadıköy ve Beşiktaş’ta çalışan kuryelerle yaptığımız sohbetlerde uzun çalışma saatlerinin, ara sokaklar ve sıkışık trafikte yaşanan risk yoğunluğunun, asansör olmayan binalara verilen siparişlerin fiziki yorgunluğunun büyük bir problem olduğunu anlatan işçiler ücretlerini 4.253 TL’ye çeken zam görüşmeleri sürecinde işverenin sürekli ‘üzerinde çalışıyoruz’ diyerek zam miktarını açıklamayı 31 Aralık gece 9’a kadar ertelediğini ve sonuçta da aslında kendilerini yoksulluğa mahkum eden bir rakam çıkardığını söylüyorlar. Pandemi sürecinde rekor karlar elde eden bu şirketler işçilere adeta sadaka veriyorlar. 

1 Şubat’ı 2 Şubat’a bağlayan gece boyunca Yemek Sepeti Genel Müdürlüğü’nün önünde eylem yapmaya devam eden işçiler aynı zamanda bu sefalet ücretleri ile işçilerin ‘esnaf kurye’ olmaya zorlandığını ve o modelin dayatıldığını ekliyorlar. Şu an küçük bir kurye bölümünün esnaf kurya olduğu Yemek Sepeti’nde sigorta işverenin sorumluluğunda. Esnaf kurye modelinde ise çalışanlar aslında Bağ-Kur üzerinden kendi primlerini yatırıp kendi sigortalarını yaptırmakla yükümlüler. Bu modelle iş kazalarından kaynaklanabilecek bütün riskler işçilerin üzerine yıkılmakta ve sendikalaşmanın önüne geçilmekte. 

Yemek Sepeti işvereni bunların yanı sıra geçen yılki Nakliyat-İş üzerinden yürütülen sendikalaşma çabalarına karşılık olarak işçileri ‘büro elemanı’ gibi yapılan işle alakası olmayan bir iş koluna dahil etmiş. Buna karşılık sendikanın açtığı dava ise bir yıldır devam ediyor. 

Yemek Sepeti çalışanları kazanırsa, Trendyol’da kazanan ‘esnaf kuryelerden’ sonra, kurye işçileri de kazanmış olacak. Halihazırda Yurtiçi Kargo’da, Aras Kargo’da, ve Hepsi Burada’da süren mücadelelere de büyük bir moral olacak. 

İşçi haklarını tamamen tırpanlamak üzerine kurulu ve çalışanları neredeyse girişimci gibi kodlayan bu dijital neoliberal ekonomik model artık işçiler açısından tahammül edebilir koşullar sunmuyor ve kuryeler her yerde sefalete hayır diyor. İşçi sınıfını bölen ve sorumluluğu patronlardan çalışanlara yıkan bu sistem tüm dünya genelinde işçi mücadeleleriyle boğuşurken, Türkiye’deki bu dalga bu küresel mücadeleye de bir selam niteliğinde. 

Bugün saat 2’de 4 kişilik bir temsilci işçi heyeti işverenle görüşmelere başladı. İşverenin daha üst düzey yetkililere taleplerin iletileceği yönündeki cevabına karşılık işçiler ‘biz buradan kazanmadan ayrılmayacağız’ dediler. Mücadele kararlılıkla devam ediyor. 

Yaşasın Yemek Sepeti işçilerinin mücadelesi, yaşasın dayanışma! 

Direne direne kazanacağız!

---

Mücadeleye devam!

İstanbul'da şirket merkezi önünde eylem sürerken, İzmir'de kuryeler kontak kapattı. İşveren emekçilerin taleplerine yanıt vermedi. Bazı depolarda direnişin engellenmeye çalışıldığı bildiriliyor. Eylemdeki kuryeler, çalışan kuryeleri yarın 11:00'da şirket merkezi önüne gelmeleri için ikna etmeye çalışacak.

Bültene kayıt ol