On binlerce metal işçisi patronları protesto etti

03.01.2022 - 11:02
Haberi paylaş

Metal iş kolunda 140 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup sözleşmesinde, patronların yüzde 17’lik zam dayatmasına karşı işçi eylemleri devam ediyor. Dün Türk Metal’in çağrısıyla çeşitli illerden 100 bine yakın işçi Kocaeli’ndeki mitingde bir araya geldi. İşçiler, sefalet zammını kabul etmediklerini ifade ettiler. Metal işçileri yeni yılın ilk günü yapılan zamlardan sonra, yüzde 50’lik zammın bile yetmeyeceğini vurguladılar.

İstanbul, İzmir, Bursa, Eskişehir başta olmak üzere birçok farklı şehirden gelen metal işçileri, mitingin yapıldığı Kocaeli Perşembe Pazarı Meydanı’na sloganlarla girdi. Türk-İş’e bağlı sendikaların da destek verdiği mitinge grevlerinin 70. gününde olan Bakırköy Belediyesi işçileri, “Toplu sözleşme hakkımız, grev silahımız” pankartı arkasında katıldı.

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak mitingde şunları söyledi

“Bu miting, yalnızca metal işçisine hakkını vermeyen MESS’e karşı değil, emeği hor görenlere, hakkını vermeyenlere cevap vermek, 'Evet, biz buradayız' demek içindir. Bu büyük buluşmamız, Türkiye işçi sınıfının ayağa kalktığı, 'Yeter artık' dediği, 'bıçak kemiğe dayandı' dediği bir haykırıştır, bir direniştir. Bu miting, pandemi döneminde canları pahasına çalışan, işten atılan, ücretsiz izne çıkarılan tüm emekçiler içindir. Bu büyük miting, örgütsüz işçiler, esnek, kuralsız, güvencesiz çalışanlar ve işsizler içindir. Emeklilikte yaşa takılanlar içindir. Gelecekten umudunu yitirmiş gençler içindir.”

Pevrul Kavlak daha sonra TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını dile getirdi, “Sizin ilan ettiğiniz o gerçek dışı rakamlar sözleşme masasında bizim karşımıza çıkıyor, bizim soframızdaki ekmeğimiz küçülüyor. Artık hepimiz dayanma gücümüzün sınırındayız. Artık hepimiz dardayız, zordayız. Günlerdir hepimiz ayaktayız, eylemdeyiz. Biz, bu ülkede çalışmak, üretmek, ürettiğimizden hakça pay almak istiyoruz. Biz insanca yaşamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İşçiler hakları için greve çıkmaya hazır

Miting alanındaki işçiler, “Ekmeğimiz, geleceğimiz, çocuklarımız için buradayız. Türkiye’den herkes ekmeği için burada. MESS’in teklifine bu hayat pahalılığında tepki vermek için buradayız. Hükümet görmüyor mu bu kadar zamla bu insanlar nasıl geçinecek, çocuklarımızı nasıl okutacağız?” dedi.

Bursa’dan gelen bir kadın işçi “Hakkımızı savunmak için buradayız. Zamlara artık yetişemiyoruz. Bizim maaşlarımız çok düşük kalıyor. İstenen zam bile çok düşük kalıyor, yüzde 50 bile yetmez. Yüzde 50’ye bile çıkabilir istenen oran” diye konuştu.

Başka bir işçi “Hakkımız olanı istiyoruz. Elektriğe, doğal gaza çok zam yapıldı, karşılayamıyoruz. Bir sürü masraf var ama hakkımızı alamıyoruz. Gelecek olan zam bizi yine kurtarmayacak. Bir şey değişmeyecek ama hakkımızı arayacağız. İş bırakılacaksa iş bırakılır” ifadelerini kullandı.

Sözleşme süreci ne durumda?

Patron örgütü MESS ile Birleşik Metal-İş, Türk Metal ve Özçelik-İş sendikaları arasında yürütülen grup toplu iş sözleşmesi tıkandı. Gerçek enflasyon yüzde 70’leri aştığı halde MESS işçilere önce yüzde 12, sonra da yüzde 17 zam önerdi; yani işçilere sefalet ücreti dayattı. Uzlaşma sağlanamaması üzerine sendikalar grev kararı almaya başladı. Birleşik Metal-İş Sendikası 30 Aralıkta yazılı bir açıklama yaparak, 14 Ocakta dört ayrı işyerinde grev kararını uygulamaya sokacağını dile getirdi.

Bültene kayıt ol