Metal işçileri mücadelede: Sefalet ücreti istemiyoruz!

23.12.2021 - 13:17
Haberi paylaş

Türkiye kapitalizminin kalbi olan metal fabrikaları kaynıyor. Toplu sözleşme sürecinin MESS'in yüzde 12 zam dayatmasıyla kopması üzerine Türk Metal-İş ve Birleşik Metal-İş eyleme geçti.

Türk Metal-İş üyesi işçiler geçen hafta Bursa şehir merkezinde yürüyüş yaparak MESS'i protesto etti. 14 Aralık 2021 Salı günü MESS’in İstanbul’daki Merkez Ofisi ile Ankara, İzmir ve Bursa’daki bölge temsilciliklerinin önüne siyah çelenk bırakıldı. Sendika, bunun ilk uyarı eylemi olduğunu duyurdu.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş ise 20 Aralık'tan itibaren örgütlü olduğu fabrikalarda 1 saatlik iş bırakma, yürüyüş ve basın açıklamaları yaparak MESS'in sefalet zammı dayatmasına karşı mücadele başlattı.

"Geçinemiyoruz, İnsanca ücret insanca yaşam" 

Kocaeli'nde Arfesan işçileri, Alemdağ'da Penta işçileri, Gebze Sarkuysan işçileri, Bilecik Demisaş işçileri, İstanbul'daki Cengiz Makina işçileri, Bilecik'teki ACCURIDE Wheels işçileri, Eskişehir RENTA (Bulaşık) işçileri, Eskişehir RENTA (Kurutucu) işçileri, Bursa'daki Prysmian Kablo işçileri, İzmir TOTOMAK işçileri, İstanbul'daki Ejot Tezmak işçileri, Bursa SCM işçileri, Tekirdağ'da SIO Automotive işçileri, Kocaeli'ndeki Kroman Çelik işçileri ve Isuzu işçileri eylemde.

Tüm vardiyalarda, alkışlar ve ıslıklar ortak sloganlar: Sefalet ücreti istemiyoruz, Fabrikalar MESS'e mezar olacak, MESS MESS şaşırma sabrımızı taşırma, Sadaka değil toplu sözleşme, İş ekmek yoksa barış da yok, Bu daha başlangıç mücadeleye devam, Zafer direnen emekçinin olacak, Yaşasın işçilerin birliği,  Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz.

Ne olmuştu?

Metal işkolunda en fazla üyeye sahip sendika olarak pazarlık masasına oturan Türk-İş'e bağlı Türk Metal, MESS'in dayatmaları üzerine masadan kalktı ve toplu iş sözleşmesi görüşmeleri uyuşmazlığa girdi.

Türk Metal Sendikası Ağustos ayında açıkladığı MESS grup sözleşme taslağında yüzde 29.5 zam talep ederken, Birleşik Metal-İş aynı ayda açıkladığı taslakta yüzde 30.89 ücret zammı talep etmişti. Bu talepler bile çoktan erirken, MESS yüzde 12'de ısrar ediyor. Sendikalar ise gerçek enflasyon ve gelir kaybı oranında zam istiyor.

Bültene kayıt ol