İşçiler ve memurlar ek zam istiyor

06.12.2021 - 17:06
Haberi paylaş

1 Eylül’den beri hızlanan, 23 Kasım Salı günü (Kara Salı) zirveye çıkan liradaki değer kaybı, enflasyonu zıplattı. TÜİK’e göre yüzde 21, gerçekte ise yüzde 60’a ulaşan enflasyon; memur ve işçi sendikalarını ek zam talebi ile harekete geçirdi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın sosyal medya hesabından Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile görüştüğü bilgisini paylaştı. Yalçın görüşmede; kamu görevlilerine; toplu sözleşme sonrası ekonomik dalgalanmadan ve öngörülemeyen enflasyondan kaynaklı alım güçlerinin düşmesi nedeniyle, ivedi olarak "Ek Protokol" ile kapsayıcı şekilde "Ek Zam" yapılması talebini iletti. Kamu görevlilerinin gelir vergisi oranının yüzde 15'te sabitlenmesini, kayıpların telafisini sağlayacak ilave ödeme yapılmasını istedi.

Yalçın, 3600 ek gösterge hakkının kapsayıcı olmasını isteyerek, "Ayrım yapılmadan, ek göstergesi olmayan yardımcı hizmetler sınıfı da dahil edilerek, kamu görevlilerinin tamamını kapsayacak şekilde 3600 ek gösterge hayata geçirilmelidir" diye konuştu.

Öte yandan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) çeşitli illerde “geçinemiyoruz” eylemleri yapmaya devam ediyor. DİSK düzenlediği basın toplantısında, 12 Aralık'ta İstanbul Kartal Meydanı'nda yapacakları mitinge çağrı yaptı. Basın toplantısında konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "Artık geçinmek istiyoruz" sloganıyla bir araya geleceklerini belirterek "Demokrasinin hukukun adaletin egemen olduğu emeğin Türkiye'si için omuz omuza" dedi.

KESK’e bağlı Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve Kamu-Sen’e bağlı Türk-Sağlık-sen ücretlerin adil bir şekilde artırılması için grev yaptı. Kamu sözleşmesinde düşük zamma mahkûm edilen ve ek gösterge zammında ayrımcılığa uğrayan sağlık emekçileri birçok ilde iş bıraktı. Sağlık emekçilerinin her geçen gün daha da fakirleştiğini söyleyen SES, taleplerini sıraladı:

• Tüm ücretlere gerçek enflasyon oranında ek zam verilsin.

• Vergi dilimi soygununa son verilsin.

• Asgari ücretten vergi alınmasın… Asgari ücretin üstündeki gelirimizde vergi %10 da sabitlensin.

• 3600 ek gösterge seçim vaadi olmaktan çıkarılsın biran önce düzenleme yapılsın.

• Gıda, elektrik, doğalgaz gibi, temel ihtiyaç maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılsın.

• Sağlık iş kolunda 5 yıla 1 yıl yıpranma düzenlemesi yapılsın erken emeklilik düzenlensin.

• 12 Saat üzeri çalışma yasaklansın mesai sonrası çalışma iki kat ücretlendirilsin.

• 4-B süresiz sözleşmeli, 3+1 sözleşmeli kadroya alınsın.

Bültene kayıt ol