Sağlıkçılar birleşti, insanca ücret için grev yaptı

06.12.2021 - 16:13
Haberi paylaş

Pandemiyle savaşın ön cephesinde yer alan sağlık emekçileri, ücretlerde sefalet zammına ve ayrımcılığa karşı birlik oldu. Bütün illerdeki hastaneler, poliklinikler ve bazı aile hekimliklerinde insafsız düşük maaşlara karşı iş bırakıldı.

Fedakârca çalışan çok sayıda hekimin istifası ve tüm sağlık çalışanlarının mevcut ücretlere karşı öfkesi sonucu son yılların en müthiş mücadelelerinden biri sürüyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyesi (SES) ve Antikapitalist Çalışanlar aktivisti bir hekim bu mücadeleyi 2015'te Türkiye'nin en büyük metal/otomotiv fabrikalarında gelişen mücadeleye, "Metal Fırtına'ya" benzetti.

Kadrolu, sözleşmeli, işçi, memur gibi statülere bölünmüş, 39 ayrı branştaki sağlık emekçileri haklarını istiyor.

KESK'e bağlı SES, Kamu-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen ve Türk-İş'e bağlı Sağlık-İş'in şubeleri, bir çok başka sendika ve derneğin katılımıyla iş bıraktı, ortak eylem yaptı.

SES'in sosyal medya hesabındaki paylaşımlarına bakıldığında bu mücadelenin işyerlerinde ne kadar yaygın olduğu görülüyor.

6 Aralık grevine sağlık işyerlerindeki katılımın genel bilançosu yakında belli olacakken, memur statüsündeki sağlık çalışanları arasında en fazla üyeye sahip Memur-Sen'e bağlı Sağlık-Sen de üyelerini eyleme çağırdı.

SES üyesi hekime göre; sağlık çalışanlarının sendikal örgütlenmedeki bölünmüşlüğünün aşılması için bugünkü mücadele büyük fırsat. Kuruluş amaçları ve yönetimlerinin görüşleri kökten farklı iki konfederasyon, tabandaki birlik talebi üzerine ortak eylemlere girişti. Bu harekete Memur-Sen üyeleri de kazanılmalı.

Ne olmuştu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pratisyen hekimlere 2 bin 500 lira, uzman hekimlere 5 bin lira zam yapılacağını açıklamıştı.

Bunun üzerine birlikte çalışan, zorluklara birlikte katlanan diğer sağlık çalışanları isyan etti ve 'yaptığımız ekip işidir' diyerek onların da dahil edilecegi bir ücret artışı talep etti.

Sağlık emekçilerinin grev çağrıları sonrası Bakan Koca, tüm sağlık çalışanlarına bin lira zam yapıldığını duyurdu. Ancak bu açıklama işyerlerindeki öfkeyi söndürmediği gibi sağlık çalışanları arasındaki birliği daha da güçlendirdi.

Hekimlerin meslek örgütü Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanları arasındaki ücret eşitsizliğine karşı çıkarak, hastanelerdeki üyelerini ve bizzat yöneticilerini eylemlere seferber etti, sağlık işkolunda emekçileri bölen politikalara meydan okudu.

Bültene kayıt ol