Asgari ücret pazarlıklarından çıkan ilk sonuç: Patronlar ve iktidar sefalet zammından yana

02.12.2021 - 11:38
Haberi paylaş

İktidar sözcüleri asgari ücrete müthiş bir zam yapılacağını söylüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısı sonrası basının önüne çıkan Çalışma Bakanı, Türk-İş ve TİSK yöneticileri de aynı havayı verdi. Ortaya konan rakamlar ise içler acısı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yaptırdıkları bir takım anketlerden bahsetti. Bu anketlere göre patronların çoğu 3500 TL net asgari ücretten yana. İşçilere sorulduğunda ise ağırlıklı sonuç 3750 - 4000 arası çıkıyormuş. 

Bakan Bilgin, 2022'de asgari ücretin 4 bin lirayı geçmeyeceğini ilan ederken, DİSK'in 5 bin 200 ya da DSİP, HDP gibi partilerin 6 bin net talebine dikkat çekerek bunun işten çıkarmalarla sonuçlanacağını söyledi.

İktidarın asgari ücretteki düşük zam teklifi ve üstünü isteyenleri işten atılmakla tehdit etmesine, Bakanın yanında oturan Türk-İş Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat'ın itiraz etmesi, en azından işçi tarafı adına masaya somut bir talep koyması beklenirdi. O bunu yapmadığı gibi iktidar ve patron temsilcilerinin çoğunlukta olduğu komisyona ve Çalışma Bilgin'e övgüler yağdırdı.

Bakan Bilgin'in 5200 ve 6000 net taleplerini reddettiği sırada gevrek gevrek gülen İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, rakam telafuz etmese de Bakanının belirttiği 3500-3750 sınırında bir ücretten yana olduklarını soğuk bir dille anlattı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ilk toplantısından çıkan sonuç, milyonlarca asgari ücretli çalışanın ve ailelerinin hayat pahalılığı karşısında yetmeyen bir ücrete yine mahkum edilmek istendiği. Gerek Bakan, gerekse sendikacılar bu işi bir an önce bitirmekten söz ediyor. Bir hafta olan telafuz edilen bu zamanda sendikaların alacağı tutum bu gidişatı değiştirebilir.

Bültene kayıt ol