İnşaat işçisi Menderes Kış SGK'dan cevap bekliyor

17.11.2021 - 17:14
Haberi paylaş

İnşaat işçisi Menderes Kış Sosyal Güvenlik Kurumundan 11 aydır cevap alamadı. İş kazası geçirdikten sonra Kazakistan’dan Türkiye’ye getirilen, ama tedavisi yaptırılmayan işçinin kaçak çalıştırıldığı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine SGK’ya başvuran Menderes Kış, kaza nedeniyle yüzde 20 engelli.

Ne olmuştu

Kazakistan’da Sembol İnşaat’ın yükleniciliğini yaptığı Kervansaray şantiyesinde çalışan Menderes Kış 25 Aralık 2020’de iskeleden düşerek yaralandı. 

Menderes Kış, kazanın ardından Sembol İnşaat’ın taşeron firması olan Seyhan İnşaatın patronu ve Teka İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ile İstanbul’a getirildi, ameliyat olması gerekiyordu, fakat patronlar tarafından evine gönderilerek bir daha aranmadı.

Yaralanan işçi Menderes Kış; işçilerin Seyhan İnşaat tarafından sigortasız çalıştırıldığını, bu ortaya çıkmasın diye iş kazasının üzerinin örtüldüğünü, patronlar tarafından tehdit edildiğini ve susturulmak istendiğini anlattı.

İnşaat Emekçileri Sendikası tarafından yapılan açıklamada, “Sendikamız Menderes Kış’ın her hakkını alabilmesi için yanındadır” denildi. Açıklamanın öne çıkan kısımları şöyle:

İşçinin hakkını verin

“İşçileri Kazakistan’da sigortasız, pasaportuna el koyarak, en kötü koşullarda zorla çalıştırmışlar. Bir işçi iskeleden düşmüş, üstünü örtme peşindeler. Pasaportuna el koydukları işçiyi İstanbul’a getirip ameliyat ettireceğiz diyerek oyalamışlar. Menderes Kış hakkını aramak için hukuk yoluna başvurunca da patronlar tarafından tehdit edilmiş. Diğer yandan taşeron firma, işçinin içeride kalan ücretlerini de ödememe keyfiyetini hala sürdürüyor.

Burada 3 firmanın adı geçiyor: Başta Sembol İnşaat, Seyhan İnşaat ve Teka İnşaat. Üç firma da Menderes Kış’ın her hakkının teslim edilmesi, sağlığına hızla kavuşabilmesi için üzerine düşeni derhal yapmalıdır. Sendikamız Menderes Kış’ın her hakkını alabilmesi için yanında olacak.”

Bültene kayıt ol