Mitsuba işçilerinin direnişi kazanımla sonuçlandı, patron sendikayı tanıdı

12.10.2021 - 17:04
Haberi paylaş

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mitsuba fabrikasında önceki gün başlayan ve iki ayrı vardiyada 100’ü aşkın işçinin katıldığı fabrikayı terk etmeme eylemi kazanımla sonuçlandı. 

Fabrikada 1'i dün eylem başladıktan sonra olmak üzere toplamda 10 işçi tazminatsız şekilde işten atılmıştı.

Birleşik Metal-İş Gebze 2 Nolu Şube ile işveren tarafı arasında bugün gerçekleşen görüşmede patron, işçilerin tazminatlarını ödeyeceği sözünü verdi. Öte yandan işçilerin işe iade talebine dair dava süreci de devam ettirilecek.

Patron işçilerin sendika hakkını da tanıdı. Sendikanın hazırlayacağı taslak sonrası toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için masaya oturulacak.

Ne olmuştu?

Gebze'de kurulu Mitsuba Otomotiv'de işten atmalara karşı ve sendikal haklarının tanınması için mücadele eden işçiler 30 Eylül’den beri direniyorlar. Önce fabrika içinde mola saatlerinde yürüyüşler şeklinde başlayan direniş, son olarak fabrikayı terk etmeme şekline dönüşmüştü.

Fabrikada Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 2 No’lu Şube örgütlenmiş, çoğunluğu sağlayarak mart ayında yetki belgesini almıştı. Ancak patron sendikayı tanımayıp sendikalaşan işçileri işten atmaya başlamıştı. İşçilerin kararlı direnişi, 24 saat dolmadan sonuç vermiş oldu.

Bültene kayıt ol