Metal işçilerinin kritik virajı

12.10.2021 - 14:03
Haberi paylaş

Metal iş kolundaki 150 bin işçiyi ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesinde pazarlık süreci başladı.

Metal iş kolunda patronların örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) pazarlık süreci yarın başlıyor. Sözleşme ile metal işçisinin Eylül 2021 - Eylül 2023 tarihleri arasındaki parasal ve sosyal hakları belirlenecek.

Metal işçilerinin gücü

2015 yılında Bursa’da başlayan otomotiv işçilerinin eylemleri dalga dalga yayılmıştı. Eylemler otomotiv tekellerini felç etti. Renault ve Tofaş gibi fabrikalarda üretim durmuştu. Renault‘da başlayan direniş Tofaş’a ve Coşkunöz’e sıçradı. Renault, Tofaş, Mako, Coşkunöz, Delphi, Valeo, SKT, Nobel Automotive, Arçelik Beylikdüzü, Ototrim, Arçelik Tuzla, Otosan, Borusan, Borçelik, Farba, Ford Otosan, Çimtaş, Ficaso, K motor işçileri Türk Metal’e tepki göstererek sendikadan istifa ettiler.

Direniş o kadar etkin oldu ve patronlar ve iktidarın gözünü öylesine korkuttu ki 2017’deki toplu sözleşme döneminde işçiler greve çıkmadan taleplerini kazanabildiler. Çünkü 2017 yılı başında Birleşik Metal-İş’in imzaladığı, 2 yıllık ve yüzde 19’luk toplu sözleşme önemli bir kazanım oldu. 

Metal işçilerinin 2015 direniş dalgasını, metalde direniş baharı deneylerini yeniden hatırlama zamanı. İki yıl önce sendikalar yüzde 34 zam isteyip, yüzde 17 zamma imza atmışlardı. Sendika liderlikleri greve çıkmak yerine son anda sözleşmeye imza atmışlardı.

Şimdi yine “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” demenin zamanı.

Metal işçileri sadece enflasyonun altında ezilmemekle kalmayıp, tüm işçi sınıfına ilham veren bir direnişe ve hak kazanımına imza atabilir.

Bültene kayıt ol