Metal sektöründe toplu sözleşme süreci başlıyor

11.10.2021 - 16:26
Haberi paylaş

Metal iş kolundaki 150 bin işçiyi ilgilendiren Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) Grup Toplu İş Sözleşmesinde pazarlık süreci yarın başlayacak.

Metal iş kolunda patronların örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasındaki Toplu İş Sözleşmesi (TİS) pazarlık süreci yarın başlıyor. Sözleşme ile metal işçisinin Eylül 2021 - Eylül 2023 tarihleri arasındaki parasal ve sosyal hakları belirlenecek.

Arçelik, Bosch, Ford Otosan, Mercedes, Renault, Siemens, Tofaş ve TürkTraktör'ün de araların yer aldığı metal sektöründe yaklaşık 150 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patron tarafını MESS, işçi tarafını ise Türk Metal, Özçelik-İş ve Birleşik Metal-İş sendikaları ayrı ayrı temsil edecek.

MESS ile Türk Metal Sendikası arasındaki ilk oturum yarın saat 10.30'da MESS Genel Merkezi'nde yapılacak. 

Türk Metal Sendikası, Toplu İş Sözleşmesi'nde, ilk yılın ilk altı ayı için yüzde 30, ikinci altı ayı için enflasyon oranı, ikinci yılın ilk altı ayı için enflasyon oranı artı saatlik 1 lira, ikinci altı ayı için enflasyon oranında zam istiyor.

Türk Metal Sendikası sosyal yardımlara ise ilk yıl yüzde 35, ikinci yıl enflasyon artı yüzde 4 zam talep ediyor.

Metal işçisini ilgilendiren ve yarın başlayacak toplu sözleşme görüşmeleri, 60 gün boyunca taraflar arasında devam edecek.

İki yıl önce sendikalar yüzde 34 zam isteyip, yüzde 17 zamma imza atmışlardı

Bir önceki toplu sözleşme Ocak 2020’de imzalanmıştı. O dönem yüzde 34 zam isteyen Türk-Metal ve Özçelik-İş sendikaları, işçilerin kabul etmemesine rağmen yüzde 17’lik zamma imza attılar.

Birleşik Metal-iş ise Ocak 2020’de greve çıkacağını ilan etti, ancak Şubat ayında yüzde 17’lik zamma imza attı.

Bültene kayıt ol