Antikapitalist Çalışanlar: Sefalet ücretlerine razı değiliz!

24.08.2021 - 11:12
Haberi paylaş

Kamu emekçileri sendikalarının taleplerini hiçe sayan iktidar, memurları ve memur emeklilerini bir kez daha yoksulluğa mahkum etti. Antikapitalist Çalışanlar, KESK'in düzenleyeceği greve katılım ve destek çağrısı yaptı. 

5,5 milyon kamu emekçisini ve emeklisini ilgilendiren 'toplu sözleşme' görüşmeleri bugün taraflar arasında varılan mutabakatla sona erdi.

Buna göre; hükümetin 12 Ağustos’ta yaptığı ilk teklifin 2022 yılı için sadece 1 puan, 2023 yılı için ise 2 puan, yani toplamda 3 puan artırıldığı görüldü.

Oysa masaya “yetkili” sıfatı ile oturan konfederasyon 2022 için yüzde 21 maaş artışı artı yüzde 3 refah payı, artı 600 TL önceki dönem kaybı, yani 2022 yılı için toplam yüzde 39 maaş artışı talep etmişti. Buna karşı 2022 yılı için yüzde 5+7 maaş artışına imza attı.

Yine 2023 için yüzde 17 maaş artışı + yüzde 3 refah payı talep etmişti, yüzde 8 + 6 oranına imza attı.

Kısacası iki yıl için toplamda yüzde 67,2 maaş artışı teklif eden “yetkili” konfederasyon, iki yıl için toplamda yüzde 26 oranına imza attı. Çarşıda, pazarda, mutfakta yaşanan gerçek enflasyon ise yıllık yüzde 45’i aştı. Yetkili konfederasyon Memur-Sen‘in böyle bir teklife nasıl razı olduğu milyonlarca kamu emekçisinin temel sorusudur.

Üç yıl önce bizzat Cumhurbaşkanı tarafından ilan edilen 3600 ek gösterge vaadi bu toplu sözleşmede de gerçekleşmedi. Yıllardır kadro bekleyen, bugün sayıları beş yüz bini aşan sözleşmeli personel konusu geçiştirildi. 

Durum ortada olmasına rağmen “çalışanlarımızı enflasyona ezdirmedik, ezdirmeyeceğiz” nutukları atıldı. Türkiye pandemi döneminde dünyada vatandaşlarına en az doğrudan yardım eden ülkelerin başında gelmesine rağmen, sefalet oranındaki artışlara gerekçe olarak pandemi harcamalarının gösterilmesi çok manidardır.

Antikapitalist çalışanlar olarak kamu çalışanlarına sefalet, yoksulluk ve güvencesizlik dayatan bu sözleşmeyi kabul etmiyoruz.

Toplu görüşme değil, grev hakkını da kapsayan toplu sözleşme düzeni istiyoruz.

Bütün kamu çalışanlarını, KESK’in çağırdığı, 27 Ağustos 2021 Cuma günü bir günlük hizmet üretmeme eylemine katılmaya davet ediyoruz.

Antikapitalist Çalışanlar

24.08.2021

Bültene kayıt ol