Kamuda toplu sözleşmeler: Sendikaların talebiyle hükümetin kararı arasındaki uçurum

12.07.2021 - 14:54
Haberi paylaş

İktidarın toplu sözleşmelerdeki kararı netleşti, önerilen zam gerçekleşirse kamu işçisi ücretleri günde sadece 9 lira artacak, böyle olursa sendikanın talebi ve hükümetin talebi arasında uçurum oluşacak. İşçilerin talebi ücretlere ortalama günde 50 lira zam yapılması şeklinde.

Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, karayolları, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde hükümet tarafı (Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası) zam teklifini sundu.

Hükümet, kamu işçilerine yılın ilk 6 ayı için yüzde 9, ikinci 6 ay için yüzde 5 artı enflasyon farkı ile brüt 3577-3750 TL arası ücret alanlara 100 lira, brüt 3750-4000 TL arası ücretlilere 60 TL seyyanen zam teklif etti. 

Sunulan teklifi işçiler olarak kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade eden Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar "Kendi kurullarımızda görüşeceğiz, tartışacağız. Elbette ki 4 bin 800 lira talebimizde bir pazarlık payı vardı, ancak bu kadarını da gerçekten beklemiyorduk" diye konuştu. 

Hak-İş: Arada ciddi fark var

Hak-İş temsilcisi de Bakanlığın sunduğu teklifi müzakerenin başlangıcı olarak gördüklerini, bu müzakere sürecinde, Türk- İş ile birlikteliğin önemli yarar getireceğini umduklarını söyledi.

Belirtilen ücretin çok düşük olduğunu söyleyen Yıldız, "Arada çok ciddi fark var. Bu haliyle değerlendiremeyecek bir noktadayız" dedi.

Sendikalar yüzde 20 zam istiyor

Ortak hareket eden Türk-İş ve Hak-İş, kamu işçisinin en düşük brüt ücretinin öncelikle 4 bin 800 liraya yükseltilmesini, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep ediyor.

Bültene kayıt ol