Çankaya Belediyesi’nde grev, temizlik işçileri iş bıraktı

09.07.2021 - 12:45
Haberi paylaş

Ankara’nın Çankaya Belediyesi’nde Canpaş A.Ş.’ye bağlı çalışan 1500 temizlik işçisi grevde.

Çankaya Belediyesi’nde işçilerin bağlı olduğu Genel-İş sendikası ile Canpaş A.Ş. arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkandı. Bunun üzerine çöp toplama, park-bahçe ve sokak süpürme birimlerinde çalışan 1500 işçi iş bıraktı.

195 TL zammın kırmızı çizgileri olduğunu belirten işçiler eşit işe eşit ücret talep ediyor. İşçiler, zamda ısrar etmeyen Genel-İş yönetimine de tepkili. Dün gece önce Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube ile önce Çankaya Belediyesi’nde açıklama yapan işçiler daha sonra Mühye’deki Katı Atık Birimi’ne giderek çöp araçlarının kontağını kapattı. Çöplerin toplanmadığı Çankaya ilçesinde büyük çöp yığınları oluştu.

İddialara göre Çankaya Belediyesi’nin, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) yardım istemesi üzerine ABB grev kırıcılık yaparak çöpleri toplamaya başladı.

Sonuç

İki gün süren temizlik işçileri grevi bitti. Sebep yetkili sendika Genel-İş'in imzaladığı toplu sözleşmenin geçerli oluşu ve işçilerin grevinin "yasadışı" olması, yani sendikanın böyle kabul etmesi. İş Kanunu'na göre belediye işçileri 3 gün boyunca iş bıraksaydı, işten atılacaklardı. Bu yüzden eylemi bitirdiler ve sendika yönetimine öfkeliler.

Bültene kayıt ol