Uyar Madencilik işçileri: Acımız ve öfkemiz çok büyük!

09.07.2021 - 09:36
Haberi paylaş

15 yıldır ödenmeyen tazminatlarını almak için günlerdir Ankara girişinde mücadele yürüten Uyar Madencilik işçileri, dönüşte trafik kazası geçirdi. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve Ali Faik İnter isimli işçi hayatını kaybetti.

Sendikadan yapılan ilk açıklamada:

"ACIMIZ ÇOK BÜYÜK!

ÖFKEMİZ ÇOK BÜYÜK! 

Maden işçilerinin yiğit önderi, genel başkanımız, herşeyimiz

Tahir Çetin'i ve önderimiz, haysiyet abidemiz, canımız Ali Faik'imizi kaybettik" denildi.,

İktidar yöneticileri birçok kez söz verdikleri halde ödenmeyen tazminatları için verdikleri mücadelede iki arkadaşlarını yitiren maden işçileri öfkeli.

Ne olmuştu?

Manisa’nın Soma ilçesinden Ankara’ya 5 Temmuz’da gelen Uyar Madencilik işçileri, yaklaşık 15 yıldır ödenmeyen tazminatları için mücadele veriyor. Ankara girişinde durdurulan madenciler, 3 günlük bekleyişin ardından bugün TBMM’ye yürümek istediler, ancak polis tarafından engellendiler.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın sorunun çözümü için kendilerine söz verdiğini hatırlatan madenci İdris Sarıkaya, “84 milyonun ve dünyanın bildiği bir konu hakkında, Elitaş’ın ısrarla ‘ben bunu yasalaştıramam demesi’ bizi rencide ediyor” diye konuştu.

Sarıkaya, kendilerine “Gidin hakkınızı Enerji Bakanlığında arayın” denildiğini; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin Çalışma Bakanlığına, Çalışma Bakanlığının da Türkiye Kömür İşletmelerine yönlendirdiğini söyledi. Sarıkaya, bu kadar kurumun işçileri birbirine yönlendirmesine rağmen sorunlarının çözülmediğini belirtti.

Sarıkaya, TBMM’deki bütün siyasi partilerin grup başkanvekillerinin tazminatların ödenmesi için gelecek yasa tekliğine destek vereceğini açıkladığını, ancak AKP Grup Başkanvekili Elitaş’ın “Emsal teşkil eder” gerekçesiyle bu sorunda adım atmadığını ifade etti.

Sarıkaya, “Bu memleketin madenlerini patronlara peşkeş çekmesinler. Yağma yapılıyor. Kol, bacak kopuyor, 301 kişi ölüyor. Ölecek, ölecek, yine ölecek. Bu zihniyetin değişmesi lazım” diye çağrıda bulundu.

Sarıkaya, 34 yaşında madende kaza geçirdiğini, şimdi 48 yaşında olduğunu dile getirerek, “2 çocuğumun yüzüne bakamıyorum. 25 yaşına gelmiş çocuğum harçlık istiyor. İş yok. Memleketi getirdiğiniz hale bakın” diye konuştu.

Polis yürüyüşe engel oldu

Bağımsız Maden İş Genel Başkanı Tahir Çetin, AKP Grup Başkanvekili Elitaş ile randevu almalarına karşın sorunlarının çözülmediğini dile getirerek, TBMM'ye yürümek istediklerini söyledi. Ancak polis yürüyüşe izin vermedi. 

Madenciler, ellerini havaya kaldırarak ve kasklarını yere vurarak yürüyüşlerini engelleyen polisi protesto etti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da kendilerine söz verdiğini anımsan madenciler, “İşçi burada, Soylu nerede” slogan attı.

Elitaş, maden işçilerine, “bana ne, oy vermeseydin” dedi

Kente girişleri engellenen madencilerden oluşan 5 kişilik heyet daha sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ve AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşme yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri ile görüşen madencilere “Haklarınızı verirsek, diğer madenlere emsal olur” yanıtı verildi.

Bakanlık yetkililerinden olumsuz cevap alan heyet daha sonra AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşme yaptı. Görüşme sırasında AKP'li Elitaş'ın verdiği cevaplar şok etkisi yarattı.

Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu tarafından aktarılan o görüşmede, mağdur madencilerden birisinin AKP'li Elitaş'a “Hakkımızı ödeyeceksiniz. AKP üyesiyim. Size oy verdim. Hakkımızı verin” ifadeleri kullandığı öğrenildi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın ise madenciye “Bana ne, bana mı çalıştınız. Oy vermeseydin. Ben sizden oy mu istedim” şeklinde cevap verdiği öğrenildi. Elitaş'ın verdiği bu cevap, mağdur madencilerin tepkisine sebep oldu.

Bültene kayıt ol