Kamuda toplu sözleşmeler: 700 bin işçinin ücret talebi belli oldu

05.07.2021 - 11:50
Haberi paylaş

Kamu işçileri için toplu sözleşme sürecinde yaklaşık 1 aydır anlaşmaya varılamadı. Bakanlıklar, üniversiteler, hastaneler, karayolları, demiryolları, şeker fabrikaları ve elektrik üretim santrallerinin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki 700 binden fazla işçiyi ilgilendiren 2021 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.

Kamu işçilerinin büyük bir bölümünü, 3 yıl önce taşerondan kadroya geçirilen ve asgari ücret alan işçiler oluşturuyor. 

Ortak hareket etme kararı alan Türk-İş ve Hak-İş, kamu işçisinin en düşük net ücretinin öncelikle 3 bin 300 liraya yükseltilmesini, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylar için enflasyon artı yüzde 3 refah payı talep ediyor.

İstenen zam oranları gerçekleşirse, en düşük kamu işçisinin aylık ücreti net 4 bin lira seviyesine yükselecek. Bu ücret 9 bin 600 liralık yoksulluk sınırının yarısından daha az. Ancak işveren kesimi, resmi enflasyon kadar bir zam öneriyor, bu da aylık 3 bin 200 lira yapıyor.

İşveren tarafı resmi enflasyonun açıklanmasını bekliyor

İşçi tarafının taleplerine yaklaşık bir aydır cevap vermeyen Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS), Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yarın açıklayacağı haziran ayı enflasyon oranını bekliyor.

TÜİK ise her ay gerçek enflasyonun yarısından daha az bir rakamı, enflasyon verisi olarak açıklıyor. Bu yüzden işçiler resmi değil gerçek enflasyona karşı ücretlerini korumak için zam istiyorlar.

Bültene kayıt ol