Tekgıda-İş: Hukuk işçiler için çalışmıyor

26.06.2021 - 11:53
Haberi paylaş

Onlarca iş yerinde çalışıp ücretlerini alamayan, sendikalaştıkları için işten atılan, ücretsiz izne çıkarılan, kovulup tazminatlarını alamayan, toplu sözleşme talebiyle greve çıkan işçilerin direnişi sürüyor. Tekgıda-İş​ sendikasının sitesindeki değerlendirme:

Patronlar ise hukuk, yargı tanımıyor. Zaten yavaş işleyen mahkeme süreçlerinden çıkan kararlar ise caydırıcı değil.

Yargı sistemi işçiler için tıkalı. Onlarca firma çalıştırdığı işçiye para vermiyor. Sendikalaşan işçi Kod-29’la tazminatsız işten atılıyor, işsizlik maaşı dahi alamıyor. Salgın sürecinde işten çıkarma yasağını fırsata çeviren sermaye ücretsiz izin tehdidini kullanarak tahakkümü artıyor. Sendikalaşıp toplu sözleşme hakkı kazanan işçiyle masaya oturulmuyor. Sözleşme talebiyle başlayan grevler üretimin hukuksuzca devam ettirilmesiyle etkisiz hale getiriliyor. Mahkemeler yavaş işliyor. İşverenler mahkeme kararlarına uymuyor. Ancak işçiler ne kadar uzun sürerse sürsün hakları olanı almakta kararlı. Biz de bazı hak arayışlarını derledik.

KOCAELİ-GEBZE

Baldur grevi 182’nci gününde:

İspanya merkezli Baldur süspansiyon fabrikasında işçiler çalışma koşullarının düzelmesi ve insanca bir ücret alabilmek için Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendi. Sendika kısa sürede Çalışma Bakanlığı’ndan çoğunluğu sağladığına dair belge aldı ve fabrikada yetki sahibi oldu. Ancak işveren sendikanın yetkisine itiraz davası açtı. Yargı süreci 5 yıl sürdü ve nihai karar işçilerin lehine oldu. Bunun üzerine işçiler toplu sözleşme talep etti. Ancak patron toplu sözleşme masasına oturmayı reddetti. Bunun üzerine işçiler greve çıktı. Patron ise dışarıdan aldığı işçilerle üretimi devam ettirerek grevi kırdı. Grev kırıcılığına karşı işçiler tekrar yargıya başvurdu. Grevde 6 ayı geride bırakan işçiler Ankara’ya Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile görüşmeye gitti. Hukuk mücadelesi hâlâ devam ediyor. İşçiler ise fabrika önünde direniş çadırını terk etmiyor.

KOCAELİ-DİLOVASI

Sytemair HSK işçisi işe iade talebiyle 8 aydır direniyor:

Havalandırma ve iklimlendirme endüstrisi üretimi yapan Sytemair HSK’de işçiler düşük ücretler nedeniyle Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendi. Patron, işçileri salgında getirilen işçinin rızasını almaksızın ücretsiz izne çıkarabilme yetkisini kullanarak 62 işçiyi ücretsiz izne çıkardı. İşçilerin ücretsiz izne çıkarılabilmesi için firmanın daralması gerekse de HSK işçi alarak üretimi artırdı. İşçilerin bir kısmı anlaşmalı olarak işten ayrılsa da sendikal haklarında ısrarcı olanlar direnişi sürdürüyor.

Nedex Kimya işçileri greve devam ediyor:

Petrol-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler 17 Haziran’dan bugüne toplu sözleşme talebiyle grevde. Yapılan görüşmelerde Nedex yönetimi 2020 asgari ücretinin üzerine brüt 850 TL teklifte bulundu. İşçiler asgari 2021 asgari ücretinin üzerine 1300 lira brüt ve her yıl için 20 lira kıdem farkı talep etti. Ayrıca yılda üç buçuk olan ikramiyelerinin dörde tamamlanmasını istendi.

MANİSA-ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ

Termokar’da sendika düşmanlığı:

İşçiler 2018 yılında Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başladı. 2 yıl sonra sendika yetki aldığında patron işçileri kademeli olarak ücretsiz izne çıkardı. İşçiler 6-9 aydır ücretsiz izinde.

BURSA-KESTEL

Atılım Tekstil’de sendikalı işçiler işten atıldı:

Tekstil üretimi yapan Atılım firmasında işçiler TEKSİF Sendikası’nda örgütlendi. Patron ise salgın nedeniyle sokağa çıkma yasaklarının kalıcılaştığı tam kapanma sürecinde işçilerden çalışma belgesi çıkaracağı gerekçesiyle e-devlet şifrelerini aldı. E-devlet üzerinden sendikalı olduğu tespit edilen 26 işçi Kod-29’la işten atıldı. Çalışmaya devam eden sendikalılara ise baskı ve mobbing uygulanıyor. Fabrika önüne kurulan çadırda direniş devam ediyor.

BURSA

1200 günü aşan direniş Cargill:

İşçiler Tekgıda-İş sendikasında örgütlendikleri için işten atıldı. Açılan davada işe iade kararı çıktı. Ancak patron tazminatları ödeyerek işçileri işe geri almadı. İşçiler ise iş güvencesinin kolayca yok edilebilir olmaması için işe iade talebiyle başladığı direnişe devam ediyor.

TEKİRDAĞ-ÇORLU

Bel Karper’e sendika girecek:

Süt ürünleri üretimi yapan gıda fabrikası Bel Karper’de işçiler Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlendi. Baldur işçilerinin yaşadığına benzer bir süreci Bel Karper işçileri de yaşadı ve patronun sendikanın yetkisine açtığı itiraz davalarıyla sendikal hak 5 yıl boyunca ertelendi. Yargının nihai kararının işçilerin lehine olmasıyla birlikte sendika toplu sözleşme talep etti. Ancak Baldur işçileri patron sözleşme masasına oturmadı. Ardından grev başladı. Beyaz yakalıların, vardiya amirlerinin ve depo çalışanlarının üretim bandında çalıştırılmasıyla üretime devam ediliyor. Bugün grevin 43’üncü günü.

TEKİRDAĞ-ÇERKEZKÖY

Adkotürk:

Makarna üretimi yapan Adkotürk firmasında Tekgıda-İş Sendikası’nda örgütlenen 8 işçi, sendika fabrikada yetki sahibi olduktan sonra işten atıldı. İşe iade talebiyle başlayan direniş 73 gündür devam ediyor.

Hakan Plastik’te 440 işçi grevde:

Lastik-İş Sendikası’nda örgütlü 340 işçinin ücretlerin zamlanması talebiyle başlattığı grev 16 gündür devam ediyor. Hakan Plastik’in Urfa’daki fabrikasında çalışan 100 işçiyle birlikte grevde toplam 440 işçi bulunuyor.

ANTEP

Güven Boya ve Tekstil’de işten çıkarma yasağı yok:

DİSK Tekstil Sendikası’nda örgütlendikleri için 4 işçi Kod-29’la işten atıldı. İşe iade talebiyle başlayan direniş şubat ayından beri devam ediyor.

Yasin Kaplan Halı Fabrikası:

Güven Boya’da yaşanan hukuksuzluğun bir benzeri de Yasin Kaplan’dan geldi. DİSK Tekstil Sendikası’nda örgütlenen 16 işçi geçen şubat ayında işten atıldı. İşçiler hukuki mücadelelerine devam ederken fabrika önünde de eylemler yapıyor. Angel Halı: 63 işçi üretim baskısı ve mobbinge itirazları sonucu Kod-46 ile işten atıldı. DİSK Tekstil Sendikası işçilerin yardımına koştu. İşçiler, kendilerini hırsızlıkla suçlayan patronlarına karşı dava açtı. Hukuk mücadelesi sonucunda dün işçilerin Kod-46 ile hırsızlıkla suçlanarak işten atılamayacağı kararı verildi. İşçiler işlerine iade edilmedi ancak tazminatlarını ve işsizlik maaşı almaya hak kazandı. Ancak işten çıkarma yasağı olmasına rağmen işçiler işten atıldı.

MERSİN

VVestmode Tesktil:

LCWaikiki gibi dünya devleri için üretim yapan firma işçilerin maaşını 6 aydır ödemiyor. Dev Tesktil firmasının ulaştığı işçiler geçen pazartesi direnişe başladı. İlk eylemlerini firma önünde basın açıklaması okuyarak yapan işçiler, ücretleri ödenmediği takdirde LCWaikiki’nin şubeleri önünde bir araya geleceklerini belirtti.

İSTANBUL-BEYLİKDÜZÜ

SML Etiket:

Dev Tekstil’de örgütlenen 22 işçi işten atıldı. Direniş geçen ocak ayından beri devam ediyor.

İSTANBUL-AVCILAR

Sinbo:

Tüm Otomotic ve Metal İşçileri Sendikası’nda (TOMİS) örgütlenen işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. İşçiler başlattıkları direnişle işe iade edildi. İşe iadenin ardından öncü işçilerden Dilbent Türker Kod-29 ile işten atıldı. Türker işe iade talebiyle 152 gündür direniyor.

ANKARA

Kayı İnşaat:

Kayı Holding’in Cezayir’deki şantiyesinde çalışan işçiler 2 yıldır ücretlerini alabilmek için mücadele veriyor. Şu anda konkordato sürecinde olan şirket işçilere ücretlerini ödememekte ısrarcı. İşçiler ise Kayı İnşaat’ın Gaziantep Şehir Hastanesi’ndeki hisselerin satılarak kendi alacaklarının karşılanmasını talep ediyor.

İSTANBUL

Atlas Jet:

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kardeşi Murat Ersoy’un batırdığı Atlas Jet’te işçiler aylarca maaş almadan çalıştı. Firma iflas kararı açıkladıktan sonra işsiz kalan işçilere tazminatları da ödenmedi. Ödenmemiş tazminatları ve maaşları için direnişe başlayan işçiler Turizm Bakanı’nın sahibi olduğu ETS Tur’un Kadıköy’deki genel merkezi önünde eyleme başladı. İşçiler 2020’nin aralık ayında direnişlerinin henüz ilk haftasındayken polisin sert müdahalesi sonucu darp edilerek gözaltına alındı. ETS Tur önündeki direniş sonlandırılırken hukuki mücadele devam ediyor.

MANİSA-SOMA

Uyar Madencilik:

İşten atıldıktan sonra tazminatları ödenmeyen işçiler 8 yıldır hakları için mücadele veriyor. İşçiler Çalıma ve İçişleri Bakanlığıyla defalarca görüşmesine rağmen sorunlarına çözüm üretilmedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu işçilere geçen ocak ayında tazminatlarının ödeneceği sözünü verse de talep hâlâ karşılanmış değil. Madenciler ise son olarak geçen salı günü AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüştü.

Bültene kayıt ol