Afşin-Elbistan madenlerinde facia yaşanabilir

24.03.2021 - 11:00
Haberi paylaş

Maden Mühendisleri Odası “2010-2020 yılları arasında madencilikte yaşanan iş kazaları” raporunu hazırladı. AKP iktidarının işçi hayatına ne kadar az önem verdiği hazırlanan raporda bir kez daha gözler önüne serildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre 2010-2019 yılları arasında madencilik sektöründe 115 bin 950 sigortalı işçi iş kazası geçirdi. Bu iş kazaları sonucunda toplam 1042 maden emekçisi hayatını kaybetti. Aynı dönemde ayrıca 1220 işçide meslek hastalığı tespit edildi. 

SGK verileri kayıt dışı faaliyet gösteren pek çok işyerini ve çalışanı kapsamıyor.

2014-2019 yılları arasında yalnızca Zonguldak’ta kayıt dışı faaliyet gösteren ocaklarda hayatını kaybeden işçilerin sayısı 23. 

Alınmayan önlemler başta Soma, Afşin-Elbistan, Ermenek, Şirvan ve Şırnak olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki madenlerde çalışan maden emekçilerinin hayatlarına mal olmaya devam ediyor. Türkiye, işçi sağlığı ve iş güvenliği göstergelerinde madenciliğin yoğun olarak yapıldığı gelişmiş ülkelere göre çok daha kötü. 

Türkiye’de madencilik sektöründe son 10 yılda ABD’ye göre 7 kat fazla iş kazası meydana geldi. Madencilik sektörünün toplam ekonomideki payı yüzde 1. 

Ama son 10 yılda meydana gelen iş kazalarının yüzde 5’i, ölümlü iş kazalarının yüzde 8’i, meslek hastalıklarının yüzde 19’u madencilik sektöründe, özellikle de kömür ocaklarında meydana geldi.

Maden Mühendisleri Odası, yakın gelecekte işletme yöntemlerinde değişiklik yapılmazsa ve sahada, özellikle yeraltı sularına karşı gerekli ve yeterli önlemler alınmazsa, Afşin-Elbistan’da bir facia yaşanabilir diye büyük bir hararetle yetkilileri uyarıyor.

Maden Mühendisleri Odası, Soma faciası yaşanmadan önce de bir rapor hazırlamış ve Soma’da yaşanabilecek facia konusunda kamuoyunu bilgilendirmiş, yetkilileri uyarmıştı. Şimdi de Afşin- Elbistan için uyarıyor, gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını istiyor.

Madencilik sektörünün ekonomide, özellikle de ihracatta ağırlığı var. İktidar bu nedenle maden sahiplerini tedbirler konusunda herhangi bir şekilde zorlamıyor, bu konuda bir yasa, yönetmelik çıkarmıyor. Aksine sürekli maden sahiplerinin işlerini kolaylaştırıp daha fazla maden çıkarılmasını istiyor.

İşçi hayatını önemsemeyen iktidar hâlâ tedbir almadığı için yeni işçi ölümleri kapıda.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol