Hendek’teki patlamanın sorumlusu açgözlü patronlardır

17.03.2021 - 12:16
Haberi paylaş

Sakarya’nın Hendek ilçesinde, 3 Temmuz 2020’de meydana gelen, 7 işçinin hayatını kaybettiği, 128 kişinin yaralandığı Büyük Coşkunlar havai fişek fabrikası patlamasına ilişkin açılan davanın ikinci duruşmasına Sakarya 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediliyor.

Davada 5’i tutuklu olan 7 sanık hakkında 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası isteniyor. Tutuklu sanıklar; patron Yaşar Coşkun, fabrika müdürü Hasan Ali Velioğlu, genel ustabaşı Erşan Öztürk, sorumlu mesul müdür kimyager Asiye Angın, iş güvenliği uzmanı Aslı Bozgurt. Tutuksuz sanıklar ise; sorumlu müdür Ahmet Çağrıcı ve patron Yaşar Çoşkun'un babası Ali Rıza Coşkun.

Davanın önceki gün görülen duruşmasında Asiye Angın ve Ahmet Çağırıcı yasal olmayan bir şekilde barut üretimi yapıldığını itiraf etti. Sorumlu müdür Ahmet Çağırıcı, patlamadan önce işçilerin gözden çıkarıldığını ise şu sözlerle itiraf etti: "Hasan Ali Velioğlu'na 'Bu kadar malzemeyi Çin Mahallesi'ne yüklemeyelim' dedim, o da 'Bir şey olmaz, patlama olacaksa Çin Mahallesi'nde olsun, yukarıda daha fazla işçi çalışıyor' dedi."

Dünkü duruşmada işçiler baskı ve zor şartlarda çalıştırıldıklarını, koruyucu ekipmanlarının olmadığını anlattı. Çin mahallesinde çalışan ve patlamadan sağ kurtulan işçi Enes Dilber ise savcılık ifadesini değiştirerek, barut üretimi yapılmadığını söyledi. Tazminat aldığını söyleyen Dilber'e işçiler ifadesini değiştirmesi nedeniyle tepki gösterdi.

Davanın bugünkü duruşmasında patlamadan zarar gören işçilerin ifadelerinin alınmasına devam edildi.

İşçi Ümmiye Karaman ifadesinde: "Ben volkan bölümünde çalışıyordum. Patlama sonucunda kafama gelen bir cisimle kafam yarıldı. İnsanlar çığlık çığlığaydı. Kolu, bacağı kopanlar vardı. Yaşar Coşkun öyle bir fabrika anlattı ki; yok Avrupa birincisiymiş yok çok güvenliymiş. Biz öyle bir fabrikada çalışmıyorduk. Hasan Ali Velioğlu da çok defa bize bağırıyor, hakaret ediyordu. Bize volkan bölümünde üretimi artırmamız için sürekli baskı yapan kişi patron Yaşar Coşkun'du" dedi.

İşçi Ceyhun Toprakçı: "Fitil bölümünde çalışıyordum. Patlama yemekhanenin aşağısında oldu. Patlama öncesi Ayfer Cerrah ile Hasan Ali Bey'in tartıştığını gördüm. Ayfer Cerrah ona ürünlerde kızışma olduğunu, patlayacağını söylüyordu" dedi.

Müşteki Duriye Doğmuş: "Ben fabrika çalışanı değilim. Tarlada çalışırken yaralandım. Yaşar Çoşkun "Ayılan bayılan herkese yaralı diyorlar" demiş. Ben ayılıp bayılmadım. Patlamanın etkisiyle metrelerce fırladım, şikayetçiyim. Ben bu fabrikanın bir daha açılmasını istemiyorum" dedi.

Bültene kayıt ol