SES Şişli Şubesi: Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler

04.03.2021 - 10:15
Haberi paylaş

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, sağlıktaki performans uygulamasına ilişkin Okmeydanı'nda Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması düzenledi. "Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler" pankartı açan sağlık emekçileri, "Bedenim alkışla dinlenmiyor, alkışla aile geçindirilmiyor", "3600 ek gösterge istiyorum", "Yıpranma payım nerede?" dövizleri taşıdı.

Zor koşullarda çalışıyoruz

SES Şişli Şube Eşbaşkanı Fadime Kavak, "Bütün var gücümüzle bulunduğumuz her yerde pandemiyle mücadelede en önde yer aldık. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın başarısı bizim sayemizde. Yeri geldi yemeğe gidemedik, yer geldi giydiğimiz kıyafetler yüzünden tuvalete gidemeden çalışmak zorunda kaldık" diye konuştu. "Biz sağlık emekçileri hakkımızı istiyoruz. Cefa içinde çalışıyoruz" diyen Kavak, sağlık emekçilerinin maddi açıdan zor durumda olduğunu söyledi ve ekledi: “Yaşatmak için yaşamak istiyoruz.”

Ek ödemeler adaletsiz bir şekilde yapılıyor

Kavak'ın ardından basın açıklamasını SES Şişli Şube İşyeri Temsilcisi Nurcan Giyik Doğan okudu. Sağlık emekçileri olarak 1 yıldır çığ gibi büyüyen sorunlarını dinleyecek ve çözecek bir muhatap aradıklarını söyleyen Doğan, "Sağlık Bakanlığı 'müjde, ödül' olarak isimlendirdikleri ek ödemeyi ne yazık ki adaletsiz bir şekilde dağıtma seçeneğini seçti. Herkese değil, bazı sağlık emekçilerine ödeme yapılacağını söyledi. Sağlık Bakanı ardından 'Herkes için eşit risk yok, o yüzden herkese eşit ödeme yapamayız' diyerek sağlık emekçilerini rencide etti" dedi.

Sağlık hizmeti ekip işidir

Bu süreçte sağlık emekçilerine yapılan ödemenin adil olmadığını söyleyen Doğan, "30 yıllık bir hemşireye 1 lira 66 kuruş, bir diğer arkadaşımıza 38 kuruş gibi meblağlar yatırılmıştır. Birçok sağlık emekçisi arkadaşımız ise sıfır TL ile rekora koşmuştur. Sağlık hizmetinin tüm birimlerinde yürütülen sağlık hizmeti sağlık işçisinden hekimine, hemşiresinden teknisyenine, eczacısından ebesine, diş hekiminden sekreterine bir bütün olarak sağlık çalışanlarının emekleri ile yürütülmektedir. Çok iyi biliyoruz ki sağlık hizmeti bir ekip işidir. Sağlık hizmetinde ekip üyelerinin sorumlulukları birbirinden üstün ya da önemli değildir" diye konuştu. 

Performans sistemi ile nitelikli sağlık hizmeti vermenin olanaklı olmadığını söyleyen Doğan, "Performans sağlık çalışanları için sağlıksızlık demektir" dedi.

Sağlık emekçileri taleplerini şöyle sıraladı:

- Performans Sistemi uygulamasına derhal son verilmelidir.

- Temel maaşımız yükseltilmeli ek ödemeler maaşa eklenmeli emekliliğe yansıtılmalıdır.

- İzin aldığımızda yada hastalık raporu aldığımızda kesintiye uğrayan bir ödeme sistemine muhtaç olmak istemiyoruz.

- Yan yana durarak baş edemeyeceğimiz hiçbir sorunumuzun olmadığına inanıyoruz.

- Taleplerimizin gerçekleşmesi birleşerek büyümemize ve örgütlü mücadelemize bağlıdır. 

Bültene kayıt ol