Maltepe Belediyesi işçileri insanca yaşayacak ücret istiyor

24.02.2021 - 15:04
Haberi paylaş

İstanbul’da CHP’li Maltepe Belediyesi’nin işçileri, 1588 kişiyi kapsayan toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamaması üzerine greve başladı.

DİSK’e bağlık Genel-İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şubesi üyeleri, belediyenin Temizlik İşleri Şantiyesi’nde dün gece bir araya gelerek greve başladılar.

İşçiler, gece yarısı saat 24’te “Bu işyerinde grev var” yazılı pankartı şantiye girişine astılar. Gece yarısından itibaren temizlik işleri dahil belediye çalışması durduruldu.

İşçiler ne diyor?

Sendika şube başkanı Yenigün Özen Dolgun, yoksulluk sınırının 8 bin 560, açlık sınırının da 3 bin 267 lira olduğunu anımsatarak, belediyenin son teklifini şöyle aktardı: 

“Maltepe Belediyesinde 93 kişinin yasal asgari ücret olan brüt 119 TL günlük ücretle, yaklaşık 450 işçinin ise günlük brüt 123 TL ile çalıştığını vurgulayan Dolgun, “Taban ücrete yüzde 40’ın üzerinde zam yaptığını belirten belediye yönetiminin bu teklifinden etkilenen yalnızca 35 kişidir. Ücret zammı olarak herkese günlük 11 TL brüt zam teklif edilmiştir. Bu teklifin oransal karşılığı yüzde 5 ile yüzde 8 arasındadır. Belediye yönetimi üstelik bu zam teklifini 18 ay için geçerli olacak şekilde önermiştir. Toplu sözleşmelerde yıllık ya da altışar aylık zam düzenlemeleri yapılırken belediye yönetimi aklımızla alay edercesine bize 18 ay boyunca geçerli olacak bir teklifle gelmiştir. Sosyal haklarımıza ise yemek parasına günlük brüt 2 TL, yol parasına günlük brüt 1.5 TL, aylık yakacak yardımına ise brüt 20 TL önermiştir. Belediye yönetiminin önerdiği ve bizlerin kabul etmesini beklediği teklifin tamamı budur” dedi.

Bültene kayıt ol