Kayseri'de maden işçileri iş bıraktı

03.02.2021 - 09:57
Haberi paylaş

Kayseri’nin Develi ilçesinde yaklaşık 400 maden işçisi, sosyal haklarını alamadıkları, maaşlarına sadece 15 lira zam yapıldığı için iş bıraktı.

İşçiler, maden sahasından 30 kilometre mesafede olan Develi ilçesindeki meydana kadar yürüdüler ve burada basın açıklaması yaptılar.

İşçiler, ölümle burun buruna çalıştıklarını ama hiçbir şekilde haklarını alamadıklarını, aldıkları maaşın sadece hayatta kalmaya yettiğini dile getirdiler. 

'Tuvaletimiz bile yok'

Çiftay adlı taşeron bir firmaya bağlı çalışan işçilerin sözcüsü basın açıklmasında; ‘‘Özür dileyerek söylüyorum. Bir buçuk senedir çalışma sahamızda tuvalet yok. Kışın sular donuyor ve tuvalete gitmek için 5 kilometre yol yürümemiz gerekiyor. 

Bu şartlarda hiçbir madenci arkadaşımız gönül rahatlığıyla alışveriş yapamıyor. Evlerimize et denk gelirse ancak iki ayda bir giriyor. Tavuk alabilmek için bile aylığı bekliyoruz, biz bunu hak ediyor muyuz?

Biz hakkımızı istiyoruz. 3 bin 200 TL'ye bizleri esir aldıklarını zannediyorlar. Alnımızın akıyla çalışıyoruz. Bugün hakkını aradığı için 400 kişi işten çıkarıldı. Buradaki 400 kardeşimiz işsiz kaldı” dedi.

Maden işçilerinin talepleri 

- Üç yıl geriden geldiğimiz için maaşlarımıza yüzde 80 zam.

- Her işçiye senede 4 ikramiye.

- Ramazan ayında iaşe yardımı.

- Kurban bayramında kurban yardımı.

- Resmi ve dini bayramlarda çalışan işçilere yüzde 100 zamlı ücret.

- Madene ulaşım ve geri dönüş süresinin mesai olarak hesaplanması.

- İşçilere verilen banka promosyonlarının maaşlara yansıtılması.

Bültene kayıt ol