Bursa Şişecam fabrikasında eylemler devam ediyor

01.02.2021 - 16:14
Haberi paylaş

Bursa Şişecam’da devam eden sorunları, Şişecam işçileri ile konuştuk. İşte anlattıkları...

Şimdiye kadar 13 işçi ücretsiz izne çıkarıldı. İşveren 10 kişiyi daha ücretsiz izne çıkaracağını söyledi, ama şimdilik çıkarmadı.  Şişecam’da geçen seneye oranla kâr yüzde 230 arttı. Buna rağmen işveren ücretsiz izin uygulaması başlattı.

Trakya Cam fabrikası 2 üretim ocağını kapattı. Ocaklar kapansa da siparişler devam ediyor. Çalışanlar daha çok depoya kaydırılıyor. 60, 70 işçinin daha ücretsiz izne çıkarılacağı söyleniyor. Çevremizde bu tip haberler yaygınlaşıyor.

Pandeminin başladığı Mart, Nisan aylarında sanayi çöktü. Sonra yavaş yavaş hareketlendi. Eylül, Ekim aylarında artış yaşandı. Artık düşüşler yaşanıyor. Muhtemelen dünya çapında da bir durgunluk eğilimi var. 

Türkiye çapında 22 bin Şişecam işçisi var. Paşabahçe, Trakya ve Otocam üretim kısıtlanmasından etkilendi. Ama ambalaj bölümünde işler arttı, buna rağmen ambalaj bölümündeki işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. Çıkarılan işçiler mevcut sendikal yönetimi desteklemeyenler. 

Sendika başlangıçta işçilerin ücretsiz izne çıkarılmasına, “bunlar muhalif işçiler” diyerek kayıtsız kaldı. Ama bu uygulamanın yayılacağı duyumları üzerine bütün Şişecam fabrikalarında eylemler düzenlemeye başladı.

Biz arkadaşlarımız çıkarılınca, mesaiye kalmama kararı aldık. Bütün grupta mesailer kalktı. Ama Trakya ve Lüleburgaz’da mesaiye kalanlar var. Toplu sözleşme dönemlerinde mesaiye kalmama kararına hemen herkes uyar. Ancak şimdi işten çıkarılmaların yaşandığı durumlarda ne yazık ki, herkes bu karara katılmıyor. Sadece bizim fabrikada, Bursa Şişecam’da bu karara tam olarak uyuluyor.

Süreci dikkatle izliyoruz, işten çıkarmalara, ücretsiz izin uygulamalarına karşı direnmeye devam edeceğiz.

Bültene kayıt ol