Somalı madenciler kazandı, tazminatları ödeniyor

27.01.2021 - 15:42
Haberi paylaş

Soma'da, 301 işçinin öldüğü iş cinayeti sonrasında, tazminat alamadan işten çıkarılan Soma Kömür İşletmeleri'ne bağlı Atabacası, Işıklar ve Geventepe madenlerinde çalışan işçilere, tazminat ödemeleri başladı.

İşçilerin tazminatları Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) tarafından ödeniyor. Asıl sorumlu Uyar Madencilik herhangi bir ödemede bulunmuyor.

3 bin 624 kişiye toplam 150,6 milyon lira ödeme yapılacak. Şimdiye kadar 2 binden fazla madenciye ödeme yapıldı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada en kısa sürede bütün madencilerin tazminat ödemelerinin tamamlanacağı belirtildi.

Neler olmuştu

Somalı ve Ermekli maden işçileri 5 yıldır ödenmeyen tazminat haklarını alabilmek için 12 Ekim'de Ankara'ya yürüyüşe başladılar. Yürüyüşlerinde çeşitli engellerle karşılaştılar, gözaltına alınmalar yaşadılar. İzmir depremine yardım için bir süre ara verilen yürüyüş, 14 Kasım’da tekrar başladı. 

17 Kasım’da İçişleri Bakanı, madencilere tazminatların Ocak ayında ödeneceği sözü vermesi üzerine Somalı madenciler yürüyüşlerini sonlandırdılar. Ermenekli madencilerin ise ödenmeyen maaşlarla ilgili sorunları devam ediyor. En son 25 Kasım’daki yürüyüşe müdahale eden güvenlik güçleri 30 madenciyi gözaltına aldı.

Bültene kayıt ol