Kamu çalışanları ek zam istiyor

18.01.2021 - 14:22
Haberi paylaş

Hükümet, TÜİK’in enflasyon oranları doğrultusunda memur maaşlarına yüzde 7,3 zam yaptı. Yıllık gerçek enflasyonun yüzde 40’larda olduğu bir dönemde %7,3 zam infial yarattı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyon (KESK), yazılı bir açıklama ile ek zam istediğini açıkladı, ayrıca KESK’e bağlı sendikalar çeşitli illerde yaptıkları basın açıklamaları ile ek zam taleplerini dile getirdiler. 

İzmir Konak Tarihi Kemeraltı Çarşısı girişinde bir araya gelen KESK üyesi memurlar basın açıklaması yaptı. Memurlar ellerinde, 'Toplu sözleşme yenilensin. Ek zam istiyoruz, vergi dilimi soygununa son verilsin' yazılı pankartlar taşıdı. Bazı memurlar ise üzerinde, 'Enflasyon karşısında hükmünü çoktan yitirdiği tescillenen toplu iş sözleşmesi derhal yenilensin', 'Krizin faturasını vergileri veren yüzde 99 değil, vergilerimize el koyan yüzde 1 ödesin' dövizleri taşıdı. Memurlar, 'İnsanca bir yaşam istiyoruz', 'Sermayeye değil emekçiye bütçe' sloganları attı.

Muğla’da KESK’e bağlı sendikalara üye emekçiler, enflasyon oranının açıklanmasının ardından maaşlarına yansıyan yüzde 7,3'lük zammı, bordrolarını yakarak protesto etti. Eylemde konuşan SES Başkanı Nazlı Tepeli, her gün yeni sorunlarla karşılaştıklarının altını çizerek “Siyasal iktidar halkın, emekçilerin yaşadığı dertleri, sıkıntıları çözmek yerine attığı her adımda sorunlar yumağını büyütüyor. Acı reçete yine emekçilerin, yoksullaştırılan halkın payına düşüyor. Açlık sınırının 2 bin 600, yoksulluk sınırının 8 bin 600 lirayı aştığı bugünkü koşullarda sıra emekçilere gelince ‘Kaynak yok’ deniyor.  5'li çeteye vergi muafiyetleri ve istisnalar adı altında bütçeden devasa paralar aktarılırken kaynak sıkıntısı çekmiyorlar, işsizler ordusuna her gün yeni on binler katılırken eş, dost, akrabalarını işe yerleştirmede adeta birbirleriyle yarışıyorlar” dedi.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu ve bağlı sendikaların, Ankara’da, kamu çalışanları ve emeklilere yönelik zammı “sefalet zammı” olarak nitelendirerek gerçekleştirmek istedikleri basın açıklamasına polis müdahale etti. Sendika üyeleri ile polis arasında yaşanan arbedede, aralarında sendika başkanlarının da olduğu 4 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar kısa süre sonra serbest bırakıldı. Konfederasyon Genel Başkanı Mehmet Balık, “Sendikaların, demokratik kitle örgütlerinin açıklama yapmasının önüne geçmek faşizmin geldiği son nokta. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; sözde toplu sözleşme zammı ile enflasyon karşısında korkunç bir ezilme yaşayan tüm kamu emekçilerini, insanca yaşamaya yetecek ücret talebine sahip çıkmak için meydanlara çağırıyoruz” dedi.

Türkiye Kamu Sen üyeleri memur maaşlarına zam yapılması talebiyle, Cumhurbaşkanı ve Makiye Bakanına, içinde bordrolarının da olduğu mektuplar gönderdiler.

Kamu emekçilerinin yoğun zam talebine karşı başlangıçta sessiz kalan Memur Sen, Cuma günü harekete geçmek zorunda kaldı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve beraberindeki Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ı ziyaret etti. Açıklanan enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığı söyleyen Başkan Yalçın, "Seyyanen zam istiyoruz” dedi. Ali Yalçın ayrıca sözleşmeli memur çalıştırmaya son verilmesini, tüm kamu çalışanlarının kadroya alınmasını da talep etti.

Bültene kayıt ol