Pandemide İşsizlik Fonu patronlara hizmet etti

14.01.2021 - 17:44
Haberi paylaş

DİSK-AR tarafından hazırlanan “Covid-19 Döneminde İşsizlik Sigortası Fonu: İşsize ve İşçiye Derman Olamayan Fon” adlı rapor yayımlandı. Rapor çarpıcı verileri ortaya koydu.

Büyük oranda işçilerin ücretlerinden kesintilerle oluşan "İşsizlik Fonu"ndan salgın döneminde ücretsiz izne çıkarılan 2,2 milyon işçiye toplam 6,5 milyar lira nakit desteği (aylık 1168 lira) sağlandı. İşçi başına 2020 yılı boyunca toplamda 2 bin 800 lira olan bu ödeme, milyonlarca işçinin ve işçi ailesinin neredeyse son 1 yıldır tek gelirleri oldu.

Aynı fondan patronlara sağlanan nakit desteği ise bu miktarın 3 katı tutarında, 18 milyar lira. Oysa işsizlik fonunun işverenlere destek sağlama amacı yok. Bu, fonun kuruluş felsefesine aykırı. İşsizlik fonu, işçilere destek sağlamak için kuruldu, ama patronlara verdiği hizmet işçilerden 3 kat daha fazla.

İşsizlik fonu patronlara değil de, işçilere destek olsaydı, 2020 yılında işçi başına ödenen yaklaşık 3 bin lira en azından 8 bin lira olabilirdi. 

İşsizlik fonu; kural olarak sigortalı olarak çalışan işçilere, işten atıldıklarında, belirli bir süre ödeme yapıyor. Ekim 2020 itibarıyla fondan işsizlik maaşı alan 255 bin işsiz bulunuyordu. Dar işsizliğin 4 milyon, geniş işsizliğin 10 milyon olduğu düşünüldüğünde, fondan yararlanabilen işsiz sayısının çok sınırlı olduğu ortada. 

Bültene kayıt ol