Uşak’ta Kaynak İplik işçisi sendikalaşma mücadelesi veriyor

07.01.2021 - 14:57
Haberi paylaş

Uşak’ta faaliyet gösteren ve 560 kişinin çalıştığı Kaynak İplik fabrikasında Öz İplik-İş Sendikasında örgütlendikleri için 4 işçi işten atıldı.

İşten atılan işçiler ve sendika yönetimi, önceki gün Denizli’deki Kaynak İplik önünde, “Kaynak İplik’i toplu pazarlık hakkına saygı göstermeye ve işten atılan üyelerimizi işe geri almaya davet ediyoruz” yazılı pankart açmak istemeleri üzerine gözaltına alındı.

İşyerinde baskılar ve hukuksuz uygulamalar çok yaygın

İşten atılan işçiler, anayasal haklarını kullanarak sendikalaştıklarını, bu yüzden işten atıldıklarını belirttiler. İşçiler yıllardır burada çalıştıklarını, ama ücretlerin çok düşük olduğunu, haklarını almak için sendikaya üye olduklarını, sendikal faaliyete başladıklarını anlattılar. Bu süreçte sendikanın da onlara destek verdiğini söylediler.

İşçilerin çoğunluğu sendikaya üye oldu

İşveren baskıyla işçileri sendikadan istifaya zorladı. Amacı sendikal faaliyeti engellemek, sayıyı azaltmaktı. Ancak başarılı olamadı. Sendika, çoğunluğu sağlamış durumda.  

İşyerinde işçilerin büyük çoğunluğu asgari ücret alıyor, ikramiye yok. Yıllık izne çıkma, işverenin iznine bağlı. Sendikalı olduktan ve yetki alındıktan sonra işveren baskısı arttı, mobbing uygulamaları başladı.

İşçiler, işten atmanın yasak olduğu bu dönemde, en kısa zamanda işe iadelerini istiyorlar.

İşçilerin sendikalaşması engellenemez

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Öz İplik-İş Sendikası, “Tekstil emekçilerinin sendikalaşması engelleniyor. Pandemi döneminde işçiler işten atılıyor” diyerek işçilerin işe iadesini istedi.

İşten atılmalar, örgütlenme önündeki engel ve baskılara rağmen yetkiyi aldıkları ifade edilen açıklamada, işverenin yetkiye itiraz ettiği ve tüm diyalog yollarını kapattığı belirtildi.

Öz İplik İş yetkilileri, Kaynak İplik yetkililerinin hukuk tanımaz tavırlarına devam etmeleri durumunda, her platforma bu konuyu taşıyacaklarını ve emekçilerin haklarını arayacaklarını dile getirdi. 

Bültene kayıt ol