Asgari ücretin 4 bin lira olmasını istemeye devam edeceğiz

29.12.2020 - 15:27
Haberi paylaş

Antikapitalist Blok, 7 milyon işçinin ve ailelerinin tek geçim kaynağı olan, genel ücretlerin seviyesini de belirleyen asgari ücrete yapılan sefalet zammını eleştirerek mücadele çağrısında bulundu.

Hükümet önümüzdeki yıl için asgari ücreti 2 bin 825 lira olarak açıkladı. 2 bin 825 lira ile bir ay boyunca ortalama 4 kişilik bir ailenin geçinmesi mümkün değildir. Bu rakam Türkiye’nin ekonomik koşullarına uygun değildir. Yoksulluk sınırının dörtte biri kadar olan asgari ücretle, insanlarımız kiralarını, faturalarını, eğitim, sağlık, ulaşım masraflarını nasıl ödeyecekler.

Ama hükümet şirketlere, holdinglere kesenin ağzını açmış durumda. Dünyada kamudan en çok ihale alan ilk 10 şirket arasında 5 Türk firması var. Bu şirketlere 18 yılda 1,6 trilyon liralık ihale verilmiş. 7 milyon asgari ücretliye ise hükümet ayda bin lira daha fazla vermeye yanaşmıyor. Asgari ücretliden her ay 250 lira vergi almasa olmuyor. Halbuki asgari ücretli zaten alış verişe çıktığında vergisini KDV veya ÖTV olarak ödüyor. 

7 milyon asgari ücretlinin maaşından vergi kesmemenin devlete maliyeti yıllık sadece 19 milyar lira. Hükümet bu parayı vermiyor. Ama şirketlere vergi affı adı altında milyarlarca lira bağışlıyor, zor durumda olan şirketlere para transferi yapıyor. 5 şirkete yılda ortalama 100 milyar liralık ihale verebiliyor. Ama sıra asgari ücretliye gelince para yok diyor.

İktidar partisi yetkilileri açlıktan yoksulluktan bahsedenlere, “yoksulluk diye bir şey yok, kuru ekmek bulabilen aç değildir” diye cevap veriyor. Eve ekmek götüremiyorum diyenler “abartma” diye azarlanıyor, keyif çayı için deniyor. 

İnsanlar yoklukla boğuşuyor, ama pek çok AKP’li birden fazla kurumdan on binlerce lira maaş alıyor. Asgari ücret ise sefalet ücreti olmaya devam ediyor.

Antikapitalistler olarak, 2021 yılı asgari ücretinin insanca yaşayacağımız bir düzeye getirilmesini, tümüyle vergiden muaf olmasını talep etmeye devam edeceğiz. 

Asgari ücret en az 4 bin lira olmalıdır.

Antikapitalist Blok

Bültene kayıt ol