İşçi konfederasyonlarından asgari ücret eylemleri

28.12.2020 - 12:49
Haberi paylaş

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, çeşitli illerde eylemler düzenleyerek "Asgari ücret aylık 3 bin TL’nin altında olmamalı" dedi.

İstanbul Kadıköy'de İskele Meydanı'nda Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantısı sürerken düzenlenen eylemde, ortak basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.

Çerkezoğlu, "İşçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücret belirlenmesi milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebidir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), asgari ücret düzeyinin belirlenmesinde işçilerin ve ailelerinin ihtiyaçlarının dikkate alınması gereğini önemle belirtmektedir. 

Asgari ücret işçilerin aileleriyle birlikte geçimini sağlayacak ücrettir. Tüm aile bireylerinin hakkı vardır. Pazarlık konusu edilmemelidir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) "bekâr bir işçi için" hesaplanan yaşama maliyetinin Kasım 2020 ayı itibarıyla net 2 bin 792 TL’dir. Açıklanan bu tutarda aile unsuru yoktur, dikkate alınmamıştır" dedi.

Açıklanan bu tutarda 2020 Aralık ayında gerçekleşecek fiyat artışı ile asgari ücretin geçerli olacağı 2021 yılı muhtemel fiyat artışlarının da bulunmadığını vurgulayan Çerkezoğlu, "Bütün bu unsurları kapsayacak bir asgari ücretin, tüm bir yıl boyunca kesintiler nedeniyle azalma olmadan işçinin eline geçmesi sağlanmalıdır" talebini dile getirdi.

Kocaeli'de konfederasyonların ortak açıklaması İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda düzenlenen eylemde okundu. Açıklamaya sendika üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Eylemde “Asgari yaşamak istemiyoruz" ve “Yaşasın sınıf dayanışması" sloganları atıldı.

Diyarbakır'da üç konfederasyon adına ortak açıklamayı Türk-İş 7. Bölge Başkanı Bahri Zülküf okudu.

Eskişehir'de düzenlenen eylemde DİSK Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, açıklanan 2 bin 825 liralık asgari ücretin sefalet ücreti olduğunu, bu ücretin insan onuruna yaraşır bir yaşamı sağlayamayacağını söyledi.

İzmir'de Türk-İş ve DİSK Ege Bölge Temsilciliği ayrı eylemler düzenledi.

Ankara’da asgari ücret eylemi Devrimci Maden İş Sendikası önünde yapıldı.

Adana’da üç konfederasyon merkezlerinin belirlediği ortak basın açıklaması metnini okudu.

Bültene kayıt ol