Milyonlarca işçi yoksulluğa mahkum edildi

28.12.2020 - 12:33
Haberi paylaş

2021 yılı asgari ücreti net 2 bin 825 lira olarak belirlendi.

Asgari Ücret Komisyonunun görevlendirdiği TÜİK, bekâr bir işçinin yaşama maliyetini Kasım 2020 itibarıyla 2792 lira olarak belirlemişti. Bu hesaplamanın içinde ailenin harcamaları ve Aralık ayında gerçekleşecek enflasyon oranı yoktu. Ayrıca, 2021 yılında gerçekleşecek temel fiyat artışları da dikkate alınmamıştı. Asgari Ücret Komisyonu, TÜİK’in eksik ve yetersiz olarak belirlediği tek kişinin geçinme rakamını, asgari ücret olarak ilan etmiş oldu.

Asgari Ücret Komisyonu üyesi ve Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, 2021 için belirlenen net asgari ücretin, yetersiz ve işçilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Nazmi Irgat, "Hükümetin ve patron kesiminin bu kararına muhalif kalıyoruz ve katılmıyoruz" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) de belirlenen asgari ücrete tepki gösterdi

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, açıklamasında, "Asgari ücret bir kez daha enflasyon karşısında, dolar-altın fiyatları karşısında gerileyen, 'büyüyoruz, milli gelir artıyor' diyorlar ya, milli gelirden, büyümeden hiçbir biçimde payını alamayan, işçinin ailesi ile birlikte geçinmesi açısından son derece yetersiz bir ücret olarak açıklanmıştır" dedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), twitter'dan yaptığı açıklamada, "5'li müteahhitte vergi affı için para var! Kaçak saraya her gün 10 milyon TL para var! Kanal İstanbul ihaneti için para var. Alınteri ile yaşam savaşı veren asgari ücretliye yok" dedi.

Bültene kayıt ol