Bursa Şişecam’da işçi eylemleri

27.12.2020 - 20:55
Haberi paylaş

Şişecam işçisi Marksist.org'a yazdı.

Bursa Şişecam’da cuma günü 3 işçi daha işveren tarafından ücretsiz izne çıkarıldı. Bursa Yenişehir’de bulunan Anadolu Cam Sanayi (ACS) fabrikasında daha önce de patronun 10 işçiyi ücretsiz izne çıkarması üzerine Kristal-İş üyesi işçiler fazla mesaiye kalmama kararı almıştı. Ücretsiz izne çıkarılan işçilerin tekrar iş başı yapması için işçiler fabrikada eylemler gerçekleştirmişti. Fabrikada ücretsiz izne çıkarılan işçilerin sayısı 13 oldu. 

Kristal-iş sendikası Bursa Şubesi, işçilerin ücretsiz izne çıkarılmaları üzerine yılbaşında çalışmama kararı almıştı, sendikanın bu kararı devam ediyor.

Krıstal-iş sendikasının Şişecam fabrikalarında örgütlü 5 binden fazla üyesi var. İşçiler 5 ayrı şubede örgütlü. Ücretsiz izinler ise sadece Bursa şubesinde gerçekleşiyor. Olaylar, Eylül 2020’deki genel merkez seçimlerinde Eskişehir ve Bursa şubelerinin ilk kez 16 yıllık genel başkanın karşısına aday çıkarmasıyla başladı. Genel merkez seçimlerinin yapılmasından bir hafta sonra, Bursa şube yöneticilerinin ve üst kurul delegelerinin fabrikada çalıştığı bölümler değiştirildi. 

Toplu İş Sözleşmesinde işçinin onayı alınmadan bölüm değişikliği olamaz maddesine rağmen, işveren Sendika Genel Merkezinin talebi doğrultusunda bu değişiklikleri yaptı. Daha sonra bir sendika temsilcisi, geçmiş dönemde gerçekleşen bir olaydan dolayı sözleşmeye aykırı biçimde disiplin kuruluna verildi. Sözleşmede olayın olduğu 3 iş günü içinde disipline verilir ibaresi bulunmaktaydı. 

Kristal-iş Genel Merkez yönetimi, Eskişehir şubeye ise bir yıldır çeşitli baskılar uyguladı. Şube yönetimini ve temsilcileri görevden aldı. Seçim kararlarını tanımadı. Şube yöneticilerinin sendika üyeliklerini düşürdü. Süreç mahkemelerde devam ediyor.

Bu süreçte Bursa şubesi mesaileri kaldırdı. Temsilcinin disiplin kurulunun olduğu gün işçiler fabrikayı terk etmediler. Temsilciye kınama cezası çıktı. 

Daha sonra şube yönetimi, işyeri temsilcilik odasının önüne yardım sandığı koydu. Ücretsiz izne çıkarılan işçiler için yardım toplandı. İşveren ve sendika genel merkezi bundan rahatsızlık duydular. Sandık bir hafta sonra kalktı. Kristal-iş Genel merkezi, işveren aracılığıyla şubeyi yıpratmak için elinden geleni yapmaya devam ediyor.

Ücretsiz izin konusunun işverenler tarafından nasıl işçileri bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığı, Şişecam patronu tarafından Bursa’da gösteriliyor.

Bültene kayıt ol