Soma madenlerinde özelleştirmeler devam ediyor

27.12.2020 - 20:39
Haberi paylaş

Soma'dan bir maden işçisi Marksist.org'a yazdı.

Bizim en büyük sorunumuz özelleştirmeler. Ege Linyit İşletmelerinin Soma bölgesinde 13 yıldır çalışıyorum. Kamuya ait bir işletme. Satılacak kömürün kontrol noktası burası. 40 kişi çalışıyoruz. Günde sekiz saat, 3 vardiya halinde 24 saat çalışan bir işletme burası. Pandemi nedeniyle bir hafta arayla dönüşümlü olarak çalışmaya başladık. Türk İş’e bağlı Maden İş sendikası üyesiyim. Hükümete yakın bir sendika, neredeyse tüm işler Ankara’dan belirleniyor. İşyeri temsilcimiz 6 yıl önce Ankara tarafından atandı. Aynı kişi hiç değişmedi. 

Ocak ayında toplu sözleşme yapılacak. Bu yıl da enflasyon oranında bir zam beklentimiz var. Enflasyon oranı ise bildiğiniz gibi, resmi başka, hissedilen bambaşka. Ama zam oranları gerçek enflasyon rakamlarına göre değil, olması istenen oranlara göre belirleniyor. Öyle olunca ücretler eriyor. Yıl sonunda da vergi dilimine girdiğinden elimizde hiçbir şey kalmıyor. Geçen dönem, iki yıl için yüzde 7+4 zam aldık. Önce bize bu rakamı imzalamamız mümkün değil dediler. Ertesi gün imzaladılar.

Kamu sektöründe çalıştığım için çalışma koşulları özel sektöre göre çok daha rahat ve güvenceli. Toplu sözleşmede belirlenen sosyal ve ekonomik haklar dışında lojman veriyorlar. Sosyal tesisleri, spor sahaları ve restoran imkânları olan bir lojmanda kalıyorum. 690 TL kirası, 280 TL yakıt parası var. Elektrik ve su giderlerini maaştan kesiyorlar. Ancak binalar çok eskidiği için burayı yıkacaklar. Biz de yeni yapılan binalara geçeceğiz.

Bizim en önemli sıkıntımız özelleştirmeler. Kömür işletmeleri her geçen gün parça parça özelleştiriliyor. En son “A Panosu” denilen bölgeyi özelleştirdiler. Genel Anadolu adında bir şirkete devredildi. Özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz diye basın açıklaması yapıldı. Ama yine de özelleştirildi. Bu son özelleştirme diye pazarlık ettiler. 10-15 sene dokunmayız dediler. Güvence veren hiçbir durum söz konusu değil. İmzalanmış bir protokol bile yok. Kamunun çalıştırdığı bir tek Eynez Bölgesi kaldı. Özel işletmelerde ise ne sendika ne de güvence var.

Bültene kayıt ol