Taşeron PTT işçileri direnişe başladı

09.12.2020 - 12:25
Haberi paylaş

Sendikalaştıkları için ücretsiz izne zorlanan ve işten çıkarılan taşeron PTT işçileri, İstanbul, İzmir ve Bursa gibi şehirlerin PTT Müdürlükleri önünde direniş çadırları kurdu. 

Sendika sitesinden yazılı açıklama yayınlayan işçiler, Türkiye genelinde PTT'de çalışan taşeron işçi sayısının 17 bin civarında olduğunu, birçok il ve dağıtım merkezinde sendika üyesi işçilerin zorla istifa ettirildiğini, sendika temsilcilerinin de "sudan sebeplerle" ya sürgün edildiğini ya da işten çıkarıldığını belirttiler.

PTT-Sen Genel başkanı dahil birçok işçi işten çıkarıldı

Konuyla ilgili konuşan PTT-Sen Örgütlenme Uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz, "Sendikalaşma sürecine başladığımızda bizimle adı anılan kim olduysa üstüne gidildi, mobbing uygulandı. Sendikalaşma çabası içinde olan işçiler, iş yükü artırma, yer değiştirme ve sonunda da işten çıkarma ile karşı karşıya kaldılar” dedi. İşten çıkarma sürecinin yeni olmadığına vurgu yapan Yılmaz, en son 2 Aralık'ta Sendika Genel Başkanı'nın da dahil edildiği bir grup sendika üyesinin işten çıkarıldığını, işten çıkarılamayanlara ise ücretsiz izin verildiğini söyledi.

İşveren işçileri işten atmakla tehdit ediyor

PTT-Sen'in, "Müdüre, amire ve taşeron şirketlere karşı hakkımız var" diyerek direniş başlatacağını duyurması üzerine yüklenici taşeron şirket Park Konak A.Ş ve Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı tarafından baş dağıtıcılara mesaj yollandı. İşçilere iletilmesi istenilen mesajda, "PTT Başmüdürlüklerinin önünde düzenlenecek olan eyleme katılacak olan personellerin genel müdürlük talimatıyla şirket tarafından iş akdi derhal feshedilecektir" denildi. 

PTT işçileri canları pahasına çalışıyorlar

Bugüne kadar yaklaşık 20 işçinin işten çıkarıldığına değinen PTT-Sen örgütlenme uzmanı Ayşe Büşra Yılmaz, pandemi sürecinde PTT işçilerinin iş yükünün arttığını belirterek, "Maske dağıtımı, para dağıtımı PTT işçilerine yaptırıldı. İş yükü artmasına rağmen önlemler zayıf kaldı. Herkes eve kapandığında bizim daha çok dışarı çıkmamız söz konusu oldu" dedi. 

Yılmaz ayrıca PTT-Sen'in aldığı yetki belgelerine itiraz eden şirketin usulsüz itirazda bulunduğunu söyleyerek, "Taleplerimiz arasında itiraz dilekçesinin geri çekilmesi de var" dedi.

Bültene kayıt ol