Sendikalar iktidara geri atım attırdı

10.11.2020 - 18:24
Haberi paylaş

Sendikalar birleşti, işçi karşıtı yasalar geri çektirildi.

AKP iktidarı, sendikaların birleşmesi ve işyerlerindeki eylemler karşısında, kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıran düzenlemeleri torba yasadan geri çekti.
Esnek çalışma adı altında 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı hakkını kaldırmak isteyen yasal değişikliklere tepki, son yılların en büyük ve yaygın mücadele dalgasını başlatmıştı.

Kırmızı çizgi

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in yan yana gelerek ortak talepleri savunması, her bir konfederasyona bağlı sendikaların örgütlü olduğu işyerlerinde eylem yapması sonucu sermaye yanlısı saldırı püskürtüldü.

Kıdem tazminatı hakkı işçilerin elinde kalan son kazanımlardan biriydi. İşçilerin ortak tavrı, varlık koşullarını yitirmek üzere olan sendika yönetimlerinin harekete geçmesine yol açarak son kazanım korundu.

Bu kazanımı sağlayan, hükümetle müzakere yapan sendika yönetimlerinin arkasında, Türkiye kapitalizminin kilit fabrikalarında eylem yapan işçilerin olması, yani taban inisiyatifi.

Birleşen işçiler yenilmez

Üç işçi konfederasyonu arasındaki birlik kazandırıyor. Asgari ücret ve genel ücretlerin iyileştirilmesi, bütçeden çalışanlara ve sosyal harcamalara ayrılan payın artırılması, işsizlere destek ve iş gibi temel sorunlarda işçilerin-sendikaların birlikte mücadelesi devam etmeli.
2018'de patlak veren borç krizi boyunca dayatılan, Berat Albayrak'ın skandal istifasıyla açıkça ortaya dökülen işçi karşıtı-sermaye yanlısı ekonomik politikalara karşı, her görüşten işçiyi kapsayacak kitlesel işçi mücadelesi sürmelidir. Ancak bu mücadele vahim fakirlik, güvencesizlik ve geleceksizlik koşullarını düzeltebilir.

Bültene kayıt ol