Systemair HSK işçileri: Patronların kölesi olmayacağız!

27.10.2020 - 13:03
Haberi paylaş

Dilovası’ndan kurulu Systemair HSK fabrikasında sendikaya üye oldukları için ücretsiz izine çıkarılan ve işten atılan işçiler, şirketin İstanbul'daki genel müdürlüğü önünde eylem yaptı.

İşçilerin sık sık, “İşçiler açken patronlara huzur yok”, “Sendikal hakkımız engellenemez”, ”HSK işçisi köle değildir”, “İşgal grev direniş”, “Birleşen işçiler yenilmezler” sloganları attığı eylemde,  DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu konuşma yaptı. 

Serdaroğlu, HSK patronlarının yasa tanımadıklarını, yasayı yürütmekle yükümlü olanların da yasadışılığa göz yumduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı kararıyla yürürlüğe giren kısa çalışma ödeneğinin HSK patronlarının elinde sendikalaşmayı önleyen bir sopaya dönüştüğünü, sendikanın çoğunluk almasından sonra 46 işçinin ücretsiz izne çıkarıldığını, iki işçinin de direnişçi işçilere selam verdiği için işten atıldığını anlattı. 

Fabrikada işyerinde baskıların arttırıldığını, yemekhanelerin kilitlendiğini, işçilerin sendikadan istifa etmeleri için işten atılmakla, ücretsiz izne çıkarılmakla tehdit edildiklerini, beyaz yakalı işçilerin de öğle tatillerinde dışarı çıkmalarının yasaklandığını anlattı. 

Şirketin İsviçre’deki merkezinde beyaz ve mavi yakalı işçilerin sendikal hakları olduğunu anlatan Serdaroğlu, Türkiye’deki işçilerin de aynı haklara sahip olması gerektiğini, HSK patronlarının sendika tanımaz tutumlarını uluslararası platformlara taşıyacaklarını söyledi. 

HSK işçilerinin mücadeleyi büyüteceklerini, fabrika önündeki direnişin devam edeceğini söyleyen Serdaroğlu, “HSK’ya sendika girecek, başka yolu yok” diyerek işçilerin gasp edilen haklarını söke söke alacaklarını söyledi.

HSK işçileri, önümüzdeki Salı saat 10.30’da, DİSK üyesi işçilerin de kitlesel katılımı ile HSK’nın Dilovasındaki fabrikası önünde eylem yapacak.

Bültene kayıt ol