İkinci dalga başladı- Zorunlu olmayan işler durdurulsun

19.10.2020 - 13:29
Haberi paylaş

Koronavirüsün ikinci dalgası, soğukların başlaması ile birlikte tüm dünyada ve Türkiye’de yükseliyor.

Dünyada günlük vaka sayısı 400 bine, toplam vaka sayısı 40 milyona çıktı. Türkiye’de de TTB verilerine göre günlük vaka sayısı 10 binin üzerinde.

İşyerlerinin, okulların açık olması salgının yayılma hızını artırıyor. Salgının ikinci dalgasına karşı bir an önce, zorunlu olmayan işler dışındaki tüm faaliyetler durdurulmalı, tüm insanlara gelir desteği sağlanmalıdır.

Koronavirüs en çok işçileri öldürüyor

Fabrikalardan, sanayi bölgelerinden, okullardan, sağlık kurumlarından peş peşe korona vakası haberleri geliyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisinin (İSİG) iki hafta önce yaptığı açıklamaya göre, 2020’nin ilk 7 ayında en az 294 emekçi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 

Raporda yer alan, hayatını kaybeden işçilerden 105’i sağlık emekçisi. Raporda korona virüse yakalanan sağlık emekçisi sayısı ise 29 bin 865 olarak duyuruldu.

Raporun açıklanmasından bugüne geçen son 2 haftada ise 7 sağlık emekçisi daha hayatını kaybetti. Son olarak hafta sonu 1 günde 5 sağlık emekçisi koronavirüs hastalığından öldü. Dr. Nevruz Erez, Dr. Muhannad Mushavah, hemşire Seyhan Şahin, Kerim Koçoğlu ve Hasan Aslan isimli sağlık çalışanları, koronavirüs nedeniyle yaşamlarını yitirdi.

Sağlık emekçilerinin yeteri kadar koruyucu ekipman temin edilmemesi, periyodik test yapılmaması nedeniyle korona virüse yakalandığının altı çizilen İSİG raporunda, Türkiye’deki bütün emekçiler için alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:

• Covid-19 sağlık emekçileri için meslek hastalığı, diğer işkollarında çalışan işçiler için ise iş kazası olarak tanınmalıdır.

• İşyerlerinde başta üretim alanları olmak üzere ulaşım, beslenme, barınma gibi tüm alanlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınmalıdır.

• Kronik hastalığı olan ve belli bir yaşın üzerindeki işçiler bu süreçte idari-ücretli izne çıkarılmalıdır.

• İşten atmalar yasaklanmalı ve 1168 TL değil tam ücret ödenmelidir.

• Çalışma saatleri, ücretlerde kesintiye gitmeden azaltılmalıdır.

• İşçilere ücretsiz-yaygın testler yapılmalı, vakaların arttığı işyerlerinde üretime ara verilmelidir.

• Evden çalışan işçilerin çalışma saatleri düzenlenmeli ve iş için yaptıkları harcamalar karşılanmalıdır.

• Zorunlu olmayan bütün işler durdurulmalı, tüm insanlara devlet tarafından geçim desteği sağlanmalıdır.

Bültene kayıt ol