Soma’da yürüyüşleri engellenen işçilerin bekleyişi sürüyor

13.10.2020 - 12:49
Haberi paylaş

Manisa Soma’da 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Uyar Madencilik işçilerinin dün Ankara’ya doğru başlatacakları yürüyüş engellendi.

Yürüyüşleri engellenen işçiler Soma’da yaşamını yitiren 301 madencinin mezarlarını ziyaret ederek, geceyi mezarlığın yanında bulunan bir alanda geçirdi. 

İşçiler randevu verilmesini bekliyor

Madencileri temsilen 4 kişilik bir heyet, dün Manisa Valiliği ile görüştü. Gece geç saatlerde sona eren görüşmede yer alan kişilerden Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütleme Sekreteri Kamil Kartal şunları aktardı:

“Meselenin çözümü için Enerji Bakanlığı ile bir diyalog kurulmasını ve bir randevu alıp mutabakata varmak istediğimizi söyledik. Vali bey de randevuyu alacağını ifade etti. Bu süre zarfında mezarlıkta randevunun verilmesini bekliyoruz.”

Ne olmuştu?

Manisa’nın Soma İlçesi’nde 8 yıldır tazminatlarını alamayan maden işçileri ile Karaman Ermenek’te 1 yılı aşkın süredir maaşlarını alamayan maden işçileri Ankara’ya yürüme kararı aldı. Karar doğrultusunda dün Ankara’ya yürümek isteyen işçiler engellendi.

Soma’daki işçiler Cengiz Topel Meydanı’ndan Soma Maden Şehitliği’ne kadar yürüyüş yapmak istedi. Ancak polis tarafından Manisa Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun almış olduğu “yürüyüş yasağı” kararı gerekçesiyle engellendi. 

Karaman Ermenek’te de maden işçileri, Cenne ve Seba maden ocağında günlerce süren bekleyişlerinden sonuç alamayınca Ankara’ya yürümek istedi. Aileleriyle birlikte maden ocağı önünde toplanan maden işçilerinin yürüyüşüne Jandarma ekipleri plastik mermi ve biber gazı ile müdahale etti. Müdahalede 3 işçi yaralandı.

AYM kararına rağmen

Bağımsız Maden-İş Sendikası'nın 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda yer alan "Şehirlerarası kara yollarında gösteri yürüyüşleri düzenlenemez" ibaresinin iptal edilmesiyle ilgili itirazını haklı bulan Manisa 1. İdare Mahkemesi konuyu Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. Yüksek mahkeme düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti.

AYM kararına rağmen Somalı maden işçilerinin yürüyüşü engelleniyor.

Bültene kayıt ol