Soma davasında adaletsizlik Yargıtay’dan döndü

04.10.2020 - 08:34
Haberi paylaş

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2014’te 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma faciasına ilişkin kararını açıkladı.

Kararda, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Teknik Müdür İsmail Adalı için ‘basit taksirle ölüme neden olma’ suçundan verilen hapis cezalarını bozdu. Dört sanığın ‘301 kez, kastla öldürmek’ ve  ‘162 kez, olası kastla yaralama’ suçlarından mahkûm edilmesi gerektiğine hükmetti.

Yargıtay’ın bozma kararında şöyle deniyor:

“Sanıkların tamamının karar alma sürecinin içerisinde bulunmaları ve şirketteki pozisyonları gereği ocak içerisindeki yüksek riskleri bilmelerine rağmen, ‘olursa olsun’ mantığı ile hareket ederek bu risklerin önüne geçmek için herhangi bir girişimde bulunmayarak, gerçekleşen bu neticeden, olası kastlarıyla sorumlu tutulmaları gerekir. Bu nedenle sanıklar hakkında 301 kez olası kastla öldürme suçundan ve 162 kez olası kastla yaralama suçundan mahkûmiyet hükmü kurulması gözetilmeliydi.”

Yargıtay, sanıklar Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik ve Teknik Müdür İsmail Adalı’nın tahliye taleplerini reddetti.

Mahkemenin beraat kararı verdiği kontrol baş mühendisleri Efkan Kurt ve Adem Ormanoğlu hakkındaki kararlar da bozuldu. Yargıtay 12. Dairesi, her iki mühendisin ‘bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma’ suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Yargıtay, aralarında Can Gürkan’ın babası ve Soma Holding’in yönetim kurulu başkanı Alp Gürkan’ın da olduğu diğer 34 sanık hakkındaki beraat kararını onadı.

Üç buçuk yıl süren Soma davasında sık sık savcı ve hakimlerin görev yerlerinin değiştirilmesi, komplo iddialarıyla yaşanan ertelemelerle başlangıçtaki iddianameden çok farklı bir karara varıldı. İlk dava, 301 kere bilinçli taksirle adam öldürmekten açıldı. Mahkemenin karar vermesi FETÖ kumpası iddiasıyla üç buçuk yıl boyunca sürekli ertelendi. Tam karar verilecekken davaya başından beri bakan hâkim başka yere atandı. Yerine gelen hâkim, ‘bilinçsiz taksir’den hapis cezasına hükmetti. Yargıtay’ın bozması sonucu, şimdi sanıklar “kastla öldürmek” suçundan yargılanacaklar.

Bültene kayıt ol