Salgının ekonomi-politiği: Yoksulluk ve kalitesiz beslenme!

18.09.2020 - 14:16
Haberi paylaş

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Covid-19 salgınının sendika üyesi işçilerine etkisi hakkındaki araştırmasını kamuoyuyla paylaştı. Genel-İş üyesi 1308 işçinin yanıtladığı anket sonuçlarını şöyle özetlemek mümkün:

DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, Covid-19 salgınının sendika üyesi işçiler üzerindeki etkisi hakkında yaptığı araştırmayı kamuoyuyla paylaştı. Genel-İş üyesi 1308 işçinin yanıtladığı anket sonuçlarını şöyle özetlemek mümkün:

İşçilerin ortalama net ücreti 2300 TL ile 3 bin 500 TL arasında değişiyor. İşçilerin yüzde 57,1’i ekonomik açıdan zorluk yaşadı ve salgın döneminde borçlanma arttı.

“Koronavirüs salgınının ekonomik durumunuza etkisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?” sorusuna verdikleri yanıt, işçilerin yüzde 57,1’inin salgın döneminde bir dizi ekonomik sıkıntı yaşadığını ortaya koyuyor. İşçilerin yüzde 69’unun 1 aydan daha az geçinecek kadar parası var.

Salgın döneminde, Genel-İş üyelerinin yüzde 42’si daha ucuz besin almak zorunda kaldı. İşçilerin alım gücü sert bir şekilde düşerken zorunlu olarak daha ucuz besinlere yöneldiler.

İşçilerin yüzde 25,5’inin mesai arkadaşı koronaya yakalandı. İşçilerin yüzde 77,6’sı salgının kişisel ekonomik durumlarını sarsacak bir tehlike oluşturacağını düşünüyor.

İşçiler işyerlerinde alınan önlemleri yetersiz buluyor ve yüzde 80’i işini ve kendisini tehlikede hissediyor.

Bültene kayıt ol