THY’de krizin faturası çalışanlara kesildi: Ücretlerde yüzde 50 kesinti

04.09.2020 - 14:41
Haberi paylaş

Türk Hava Yolları (THY) ile yetkili sendika Hava-iş arasında sürdürülen, çalışanların ücretlerini indirme görüşmeleri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın devreye girmesiyle sonuçlandı.

THY ile Hava-İş Sendikası arasında imzalanan protokolle, toplu sözleşmelerde elde edilen bütün ücret zamları ortadan kaldırıldı. Ücretler yüzde 50’ye varan oranlarda indirildi. 

Kabul etmeyen işçilere istifa etmeleri gerektiği elektronik posta yolu ile tebliğ edildi. İş akitlerini kendi istekleriyle feshettiklerine dair bir yazı imzalamaları için 8 Eylül'e kadar süre verildi. İstifa etmeyen işçiler önce ücretsiz izne gönderilecek, işten çıkarma yasağı bittikten sonra da işten atılacaklar.

Böylece Türkiye işçi sınıfı tarihinde belki de ilk defa toplu sözleşme ile elde edilen haklar, yetkili sendika tarafından bu düzeyde ortadan kaldırılmış oldu. Bu arada, hükümetin çıkardığı ücretsiz izin yasasının işçiler üzerinde nasıl baskı aracı olabildiği THY örneğinde bir kez daha görüldü. Ücret indirimini kabul etmeyen işçiler zorunlu ücretsiz izne çıkarılarak en az bir yıl süre ile 1177 TL aylık ücrete mahkûm edilecekler.

THY’de örgütlü diğer sendika olan Havayolu Çalışanları Sendikası (HAVASEN), şunları açıkladı: 

"Kırk katır mı, kırk satır mı açmazına sokulan, işveren karşısında çaresiz, sahipsiz ve yalnız bırakılan çalışanlar, yetkili sendika Hava-İş tarafından adeta kaderlerine terk edilmiştir. “Üyelerimizin onaylamadığı hiçbir protokolü imzalamayacağız" dedikleri halde, sözlerini tutmayarak üyelerine açıkça yalan söyleyen Hava-iş sendikasının, hukuki ve cezai sorumluluktan kurtulmak için işveren eliyle işçilerden onay toplatması, sarı sendikaların bile cesaret edemeyeceği bir davranış biçimidir. 

THY çalışanları, kendilerini işverenle muhatap olmak zorunda bırakan sendikanın gereksizliğini bir kez daha görmüştür. THY'de 1 Eylül itibariyle Toplu Sözleşme rejimi fiilen ortadan kalkmıştır.

Yetkili sendika Hava-İş'in 5 aydır, THY işvereninin insafına bıraktığı Toplu İş Sözleşmesi Tadili süreci, beklendiği gibi sonuçlanmış ve THY çalışanlarının ciddi hak kayıplarına uğradığı kara bir leke olarak sendikacılık tarihindeki yerini almıştır.

Daha düne kadar "Toplu Sözleşme vazgeçilmezimizdir, kazanılmış haklardan feragat etmeyeceğiz" hamaseti ile çalışanları oyalayan yetkili sendika, Toplu İş Sözleşmesini delik deşik etmiştir.”

Bültene kayıt ol