DİSK İzmir Şubeleri: İşçilerin yaşam hakkı yok sayılıyor

28.08.2020 - 20:03
Haberi paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği ve DİSK’e bağlı sendikaların İzmir temsilcilikleri Kovid-19 vakalarının işyerlerinde artması üzerine, basın açıklaması düzenledi. Açıklamada “Çarklar dönsün diye işçiler önlemsiz çalıştırılıyor” denildi.

Koronavirüs (Kovid-19) salgını süreci ve işçilerin yaşadıkları sorunlara ilişkin İzmir Konak’taki Eski Sümerbank önünde yapılan açıklamada, “Çarklar dönüyor işçiler ölüyor, hükümet seyrediyor" pankartı açıldı.

DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı’nın okuduğu açıklamadan kısa başlıklar şunlar:

Kapitalist sistem, Kovid-19’u işçi sınıfı hastalığı haline dönüştürmüştür.

Her gün sosyal medyada iktidarın yandaşları kendilerine 3 günde bir test yapıldığını ifade ederken, biz emekçiler ölüme mahkûm ediliyoruz. 

Başta sağlık emekçileri olmak üzere sahada çalışan belediye emekçileri, fabrikada çalışan işçiler, çarklar dönsün diye hiçbir önlem alınmadan çalıştırılmaktadırlar. 

Zorunlu hizmet ve mal üreten işyerleri hariç üretim durdurulması gerekirken, AVM’ ler, turizm tesisleri kontrolsüz açıldı. Spor etkinlikleri, düğünler, asker uğurlamaları yapıldı. Bütün bunlar yaşanan felaketin habercisiydi.

Özellikle İzmir halkına hizmet veren belediye emekçileri başta olmak üzere, BMC, Çiğli Organize tekstil fabrikaları, özel sekterde çalışan işçiler, kargo çalışanları, PTT çalışanları arasında pandemi hızla yayıldı.

Taleplerimiz:

Tüm çalışanlara acilen ücretsiz test yapılmalıdır.

Ücretsiz izin ücreti adı altında işçilerin mahkûm edildiği 1168 TL tutarındaki sefalet ücreti kabul edilemez, bu uygulamaya son verilmelidir.

Tüm işçi ve emekçilerin bu süreçte su, elektrik, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması sosyal devlet ilkesinin olmazsa olmazıdır.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanını temel örgütlenme ve mücadele alanı olarak ele almak gerekir.

Biz biliyoruz ki; bu bitmeyen bir kavgadır, kavga ancak insanların kendi kendilerini yönettiği ve emeğinin karşılığını aldığı zaman sona erecektir.

Bültene kayıt ol