Birleşik Metal-İş: İstihdam Kalkanı Paketi haklarımıza saldırıdır

11.06.2020 - 10:22
Haberi paylaş

Birleşik Metal-İş Sendikası, yeni “İstihdam Kalkanı Paketi”nin, istihdamı korumak bir yana işçiler için yeni hak kayıplarını gündeme getirdiğine dikkat çekti.

Açıklanan pakette kısa çalışma ödeneğinin nasıl devam edeceğine dair belirsizliklerin sürdüğü belirtilen açıklamada, “Genç işçiler ve 50 yaş üzeri işçiler için esnek çalışma öngörülüyor ve tamamlayıcı emeklilik adı altında kıdem tazminatı fonu yeniden gündeme getiriliyor” denildi. 

Ücretsiz izin uygulamasının apar topar ve “işten çıkarma yasağı” adı altında Meclisten geçirildiği hatırlatılan açıklamada şöyle denildi: “Şimdi 3 ay daha uzatılması tam bir fırsatçılık örneğidir. İşçilerin onayı aranmadan, tek taraflı yapılan bu uygulama yüzbinlerce işçiyi günde 38 liralık ödeneğe mahkûm etmiştir. Kısa çalışma ödeneğinin nasıl devam edeceği ise belirsizdir. Kısa çalışma ödeneğinin miktarı, işçilerin gelirini koruyacak düzeye yükseltilmelidir.”

Esnek çalışma kabul edilemez

Erdoğan’ın açıkladığı düzenlemede, işverenlere,genç işçilerle 50 yaş üzeri işçileri “esnek çalıştırma” hakkı getirildi. Sendika, “Güvencesiz istihdamın bu kesim üzerinden yaygınlaştırılmaya çalışılması kabul edilemez. Belirli süreli sözleşmelerle yapılacak istihdam; gelir, iş ve gelecek güvencesinin yitirilmesi demektir” açıklaması yaptı.

Kıdem Tazminatı Fonu yine gündemde

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında Kıdem Tazminatı Fonutekrar gündeme getirdi. Sendika açıklamasında “Bu sefer 'Tamamlayıcı Emeklilik' adı altında servis edileceği anlaşılan fon, daha önce Yeni Ekonomi Programı (YEP)’te açıklanan bireysel emeklilik sistemi ile entegrasyon formülünün bir başka ifadesidir” denildi.

Emekçileri koruyacak düzenlemelere ihtiyaç var

Kabinenin açıkladığı “İstihdam Kalkanı Paketi”nin salgın fırsatçılığı olduğunun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bir kez daha işverenlerin istediğini, hükümetin yapmaya soyunduğunu görüyoruz. Oysa bugün zor koşullarda yaşayan emekçileri koruyacak düzenlemelere ihtiyaç var. Sendikamız, işçi sınıfının kazanılmış haklarına el uzatılmasına karşı mücadelesini sürdürmeye devam edecektir.”

İşçilerin talepleri:

- Ücretsiz izin uygulamasına son verilmeli, gelir güvenceli işten çıkarma yasağı uygulanmalıdır.

- Kısa çalışma uygulaması sürmeli, kısa çalışma ödeneği alan işçilerin kayıpları işverenler tarafından karşılanmalıdır.

- Esnek çalışma biçimleri değil, kalıcı istihdam için çalışmalar yapılmalıdır.

- Kıdem tazminatına el uzatmaktan vazgeçilmeli, yeni adlandırmalarla fon gündeme getirilmemelidir.

- Sendikaların örgütlenme, toplu sözleşme ve grev uygulamalarına getirilen kısıtlamalar süre uzatılmadan kaldırılmalıdır.

Bültene kayıt ol