İşçinin kıdem tazminatına yine göz dikildi

11.06.2020 - 10:08
Haberi paylaş

Koronavirüs salgını sürecinde halktan toplanan kaynakları patronlara aktaran AKP hükümeti, kıdem tazminatının fona devri için yine bir adım attı.

Hükümet, kıdem tazminatının bir kısmının fona devrini kapsayan bir formül üzerinde çalışmaya başladı

Ankara’da kıdem tazminatı gündemiyle yapılan toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı,Çalışma Bakanı, Türk-İş, Hak-İş, TOBB ve TİSK başkanları katıldı.

Kıdem tazminatı şu an her hizmet yılına karşılık en az 30 günlük ücret üzerinden ödeniyor. Masada bulunan formüllerden en önemlisi şöyle: 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü mevcut sistemdeki gibi devam edecek. 11 günü ise kıdem tazminatı fonuna devredilecek. Böylece işçiler yasal olarak hak kazandıklarında, 19 gün üzerinden kıdem tazminatlarını alacaklar. Diğer 11 gün ise kıdem tazminatı fonuna aktarılacak.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, üç şartları olduğunu belirterek “Birinci şartımız kıdemle ilgili bugüne kadar kazanılmış tüm haklarımız, hem bugün çalışanlar, hem de gelecekte çalışacak çocuklarımız, torunlarımız için korunmalıdır. İkincisi bir yıla 1 ay, yani 30 gün şartından geri adım atmayız. Üçüncüsü kıdemin oran olarak yüzde 8.33'ten aşağı düşürülmesini kabul edemeyiz. Bu 3 şart yerine getirilmezse biz masada olamayız. Masada olan da o masanın altında kalır. İşçinin kıdemine zarar verecek bir teklifi ben ölsem de kabul etmem. Tek başıma kalsam da kabul etmem. Başkan kardeşlerim de, işçi kardeşlerim de kabul etmez. Eğer gerçekten iyi niyetli olarak kıdemi alamayanların kıdem almalarını sağlayacak bir çalışma yapmak istiyorlarsa, 3 şartı yerine getirmek kaydıyla oturur konuşuruz” dedi.

Bültene kayıt ol