Koronavirüs ve küresel çalışma yaşamı

10.04.2020 - 12:30
Haberi paylaş

Koronavirüs bütün dünyayı etkiliyor, özellikle çalışma yaşamı bunların başında geliyor. Hükümetler paketler yayınlıyorlar, çalışma yaşamı ile ilgili yeni kararlar alıyorlar.

Dünyadaki bazı ülkelerde çalışma yaşamı ile ilgili gelişmeleri aşağıda özetledik:

- Kanada’da çalışanların maaşının yüzde 75’ini salgın süresince devlet ödeyecek. Evde hasta olan ya da hasta bakan çalışanların dört ay boyunca maaşlarının tümü ödenecek.

- ABD’de küçük işletmelere, işçi çıkarmamaları şartıyla toplamda 377 milyar dolarlık yardım ve kredi verilecek. Salgından etkilenen kentlerin yerel yönetimlerine ve büyük şirketlere 532 milyar dolar harcanacak. İşsizlere yapılan işsizlik sigortası ödemeleri, dört ay boyunca haftalık 600 dolar daha fazla olacak, bunun için 260 milyar dolar ayrıldı. Kişilere 1200 dolara, evli çiftlere 2 bin 400 dolara kadar çek verilecek. Her bir çocuk için ek 500 dolar ödenecek.

- Almanya’da küçük ve orta ölçekli işletmelere üç aylık toplam 15’er bin Euro destek sağlanacak. Mülk sahipleri, kiracıları 30 Haziran tarihine kadar çıkaramayacak. Geliri düşen aileler çocuk parası yardımı alacak. Müzisyenler, oyuncular, sanatçılar, fotoğrafçılar, terapistler, serbest çalışanlar üç ay boyunca doğrudan 9 bin Euro ile 15 bin Euro arasında yardım alacak.

- Avusturya’da işçinin aylık ücretinin yüzde 80’i için kısa çalışma ödeneği sağlanacak. Çocuk bakım parasının üçte birini devlet ödeyecek. Çalışma süresi sıfır saate indirilebilecek, şirketler çalışanlarını işten çıkarmadan, eve gönderebilecek

- Belçika’da 30 Haziran’a kadar, hastalık nedeniyle işyerlerinin tatil edilmesi durumunda, ücretlerin yüzde 70’ini devlet ödeyecek. Uzaktan çalışmaya geçemeyen veya sosyal mesafelenme kurallarına uyamayan işyerleri kapanacak. İşsiz kalanların ücretlerinin yüzde 70’i işsizlik fonundan karşılanacak. 

- Danimarka’da hükümet işçilerin maaşının yüzde 75’ini (aylık en fazla 3400 Dolar) ödeyecek kalan yüzde 25’I şirket ödeyecek. Şirketler bu süreçte kimseyi işten çıkaramayacak

- İtalya’da 60 gün süreyle işten çıkarmalar askıya alındı. Salgın sırasında işe giden işçilere Mart ayı için 100 Euro prim ödenecek. 12 yaşından küçük çocuğu olan ebeveynlerden birisi için, 2 hafta ekstra ebeveynlik izni ve ücretin yüzde 50’si ödenecek. Ailelere 600-1000 Euro çocuk bakım ödemesi yapılacak. Serbest çalışanlara Mart ayı için 600 Euro verilecek (yaklaşık 5 milyon kişiye) . 

- İspanya’da uzaktan çalışma sağlanacak. Bütün işçiler kısa çalışma hakkından yararlanacak. Çalışma süresinin azaltılması durumunda, şirketler çalışılan sürenin ücretini ödeyecekler, geriye kalan kısmı ise kamu ödeyecek. KOBİ’lerin sosyal güvenlik katkılarının tamamı devlet tarafından karşılanacak.

- İsveç’te işçilik maliyetlerinin önemli bir kısmını hükümet üstlenecek. İşçiler ücretlerinin yüzde 90’ından fazlasını alacaklar. Bu süreç 16 Mart’tan itibaren başlayacak ve 2020 yılı boyunca geçerli olacak. Kendi hesabına çalışan kişilere hastalanmaları durumunda 1-14 gün arasında ödeme yapılacak. 

- İngiltere’de 700 bin küçük işletmeye her ay ortalama 10 bin pound destek verilecek. İşe gidemeyen çalışanların en az üç ay süreyle maaşlarının yüzde 80’ini devlet ödeyecek. Serbest çalışanlara her ay, son üç yıldaki kârlarının ortalamasının yüzde 80’ı oranında ödeme yapılacak.

- Polonya’da uzaktan çalışma sağlanacak. Ebeveynlere çocuk bakımı için özel izinler verilecek.

- Portekiz’de işçilerin çalıştırılmamaları durumunda ücretin yüzde 70’Ini sosyal güvenlik, yüzde 30’unu işveren karşılayacak. Okulların kapanması nedeniyle, 12 yaşın altında çocuğu olan ebevenylerin evde kalmasına izin verilecek. Bu kişiler de kısa çalışmadaymış gibi brüt ücretlerinin yüzde 66’sını alacak.

- Kamboçya hükümeti, sıkıntı yaşayan şirketlere vergi muafiyeti getirdi. Açığa alınan işçilerin ücretlerinin yüzde 60’ını hükümet ödeyecek.

Fotoğraf: Amazon binasına işaret eden protestocu işçi

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol