Metro şantiyesindeki insanlık dışı koşulları paylaşan inşaat işçisinin işine son verildi!

27.03.2020 - 14:46
Haberi paylaş

İstanbul Bakırköy Meydanı’nda süren Bayburt Grup’a ait metro inşaatında çalışan işçilere öğün olarak verilen ekmek arası ıspanak sosyal medyada büyük tepkiye yol açtı.

İçinde bulundukları şartları sosyal medyada paylaşan inşaat işçisi Bedirhan Aslan’a şirketin yanıtı ise işine son vermek oldu. Yine sosyal medya hesabından konuyla ilgili bir video yayınlayan Aslan,alacaklarının 20 Nisan’da verileceğini söylendiğini açıklayarak şantiyede bir gece daha kalmasına dahi izin verilmediğini ifade etti. Kullandıkları banyo ve tuvaletlerde de temel hijyen koşullarının dahi sağlanmadığını çektiği videolarla kamuoyuyla paylaşan Aslan, şirketin açıklarını söylediği gerekçesiyle işine son verildiğini duyurdu.

Önceki gün ise Taksim’de bulunan AKM şantiyesinde de bir işçi çalıştığı esnada koronavirüs semptomlarıyla fenalaşmış, işçiler gerekli güvenlik önlemleri alınmadığı gerekçesiyle iş bırakmıştı. Geçtiğimiz aylarda 3. Havalimanı şantiyesinde çalışan işçiler de iş güvenliğinin arttırılması ve barınma koşullarının düzeltilmesi talebiyle kitlesel gösterilerde bulunmuş, sermayenin cevabı şafak operasyonlarıyla yüzlerce işçiyi gözaltına almak olmuştu.

Hükümet patronların yanında!

Hükümet İnşaat sektörü ülke ekonomisinin lokomotifi olarak kurgulanıyor, şirketlere vergi afları ve hazine garantili faizsiz krediler bonkör bir biçimde dağıtılıyor, açıklanan ekonomiye destek paketinde patronlar unutulmuyorken işçilere sağlıklı barınma ve beslenme başta olmak üzere temel insani haklar dahi çok görülüyor. Ülke çapındaki milyonlarca işçi; hali hazırda kıdem tazminatından işsizlik maaşına ve diğer sosyal haklarına göz dikilmişken, bir de virüs ve salgın tehdidiyle karşı karşıya. Patronlar ve hükümet çalışanların salgın sürecinde ücretli izin talebine dahi kulak tıkıyor. Geçinebilmek için gerekli önlemlerin alınmadığı şantiye, işyeri ve fabrikalara gitmek zorunda kalan milyonlarca çalışan ekonominin istikrarı adına gözden çıkarılmış durumda. Sosyalist İşçi dijital olarak yayınladığı son sayısında çalışanları aşağıdaki talepler etrafında örgütlenmeye çağırıyor:

- Patronlara salgın vergisi konulsun.

- Özel hastaneler kamulaştırılsın.

- Kiralar ve diğer faturalar salgın geçene kadar dondurulsun.

- Zorunlu olmayan alanlarda çalışan tüm işçilere ücretli izin; Tüm işyerlerinde iş güvenliği!

- İşsizlik fonuna dokunma! İşsizlik Fonu işsizlere verilsin! Her işsize işsizlik maaşı bağlansın.

- Hükümetin tedbir paketi geri çekilsin! Kaynaklar inşaatçılara, otel sahiplerine, havayolu şirketlerine değil sağlığa ve sosyal güvenliğe aktarılsın.

- Sağlık personeline her ay iki maaş verilmeli.

- Batma tehlikesi yaşayan küçük işletmelerde çalışan işçilerin maaşları Hazine, Maliye Bakanlıkları ve İller İdaresi tarafından ödenmeli.

- Göçmenlere her yerde ücretsiz sağlık hizmetine erişim hakkı!

- 65+ bireylere baskıya, eziyete son! Kâr değil toplumsal dayanışma için çalışan sosyal güvenlik sistemi istiyoruz.

Bültene kayıt ol