İstanbul'da Emek Forumu: Birleşik mücadele tartışılacak

12.02.2020 - 17:19
Haberi paylaş

Antikapitalistlerin düzenlenen Emek Forumu’nda çok sayıda işçi mücadele deneyimlerini paylaşacak. Forumun örgütlenmesi ve hedeflerini Çağla Oflas’la konuştuk.

Bu yıl Emek Forumuna bir araya gelen işçiler neleri tartışacak?

Çağla Oflas: Ücretli çalışanlar açısından uzun zamandır “kemer sıkma” süreci yaşanıyor. İktidar şirketleri korumak için hazine garantileri, çeşitli kredi ve borçlanma kolaylıkları sağlıyor. Ama emekçiler peş peşe gelen zamlar ve düşük ücret artışları nedeniyle sefalet koşullarında yaşıyorlar.  Son bir yılda elektriğe yüzde 60, doğalgaza yüzde 52, gıda fiyatlarına yüzde 50, tekel ürünlerine yüzde 60, süte yüzde 50 zam geldi. Yoksulluk rakamının 6.850 TL olduğu koşullarda, kamu çalışanlarına yüzde 4 artı 4 zamdan sonra, asgari ücrette çalışan işçilere 2.300 TL’lik sefalet ücreti verildi. Özel sektörde de durum aynı, iktidara sırtını dayayan patronlar 3 yıllık sözleşmelerle yüzde 10’u geçmeyecek zamlar dayatmaktalar. Ayrıca en temel kazanımlarımız kıdem tazminatımız ve emeklilik haklarımız iktidar tarafından gasp edilmek isteniyor.

Dünyada benzer süreç yaşanıyor. Ama baskılara ve yoksulluğa karşı yükselen bir hareket var.

2019 yılında dünya işçi sınıfı ve yoksul kitlelerin öfkesiyle sarsıldı. Dünyanın her yerindeki emekçiler, Şili’den Ekvator’a, Hong Kong’a, Lübnan’dan, Irak’a, İran’a kapitalizmin yarattığı açlığa, sefalet koşullarına, iklim değişikliğine, kadınlara yönelik şiddete karşı isyan etti.

İşçi sınıfının aşağıdan kitlesel mücadelesi etkisi 2020 yılına da devam ediyor. Fransa’da Macron’un emeklilik sistemini tamamen altüst eden yasa tasarısına karşı mücadele Aralık ayından beri devam etmekte. 2018 yılında akaryakıt zammına karşı Sarı yeleklilerin mücadelesinden sonra Macron iktidarı kitle grevleriyle sarsılıyor. Fransa’da greve çıkan işçilerin sayısı 1 milyona ulaştı. Ocak ayında Hindistan’da  tarihinin en kitlesel grevi yaşandı. 250 milyon işçi, Modi’nin ırkçı yasasına karşı;  asgari ücretin yükseltilmesi, hayat pahalılığına son verilmesi ve işçi sınıfına yönelik saldırılasıların durdurulması için greve çıktı.  

Türkiye’de neler oluyor?

Türkiye’de hareket dünyadaki kadar yoğun değil ama grev yasaklarına, işten atılmalara, iş cinayetlerine karşı aşağıda öfke birikiyor. İşçiler işten atılmalara, baskılara rağmen, “işçiler açken, patronlara huzur yok” diyerek sokakları, meydanları boş bırakmıyorlar. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında eriyen ücretlerini yükseltmek, yaşam koşullarını düzeltmek için mücadele ediyorlar. Asgari ücret koşullarında çalışan Trelleborg işçileri 44 günlük grevleri sonucunda ücretlerine yüzde 34 oranında zam almayı başardı. Yine metal işçilerinin mücadelesi MESS Patronları yüzde 17 oranında zam yapmak zorunda kaldı. Emek Forumu’nda hem bu deneyimleri paylaşacağız. Hem de birlikte mücadele etmenin yollarını tartışacağız.

(Sosyalist İşçi)

2020 mücadele yılı: Direnen işçiler buluşuyor

Açılış: 

Tolga Tüzün

Katılımcılar:

Ali Weiso (Suriyeli işçi)

Arif Çinpolat (Şişecam işçisi, Kristal-İş)

Beyhan Sunal (Sosyal-İş)

Dila Ak (Beyaz yakalı çalışan)

Dursun Karataş (Trelleborg grevi, Petrol-İş)

Faruk Sevim (Antikapitalistler)

Ferhat Bakırcıoğlu (Eğitim Sen)

Kıymet Aram (Direnişçi, Greenpeace işçisi)

Şafak Ayhan (Eğitim Sen)

Tuğba Çelik (Oyuncu)

15 Şubat saat 14:00’te

Yer: Sahne 59, İstiklal Caddesi. No:108, Aznavur Pasajı, Kat:8 Beyoğlu

Antikapitalistler

iletişim: [email protected]

facebook.com/antikapitalistler1

twitter.com/anti_kap1

Bültene kayıt ol