İstanbul'da Emek Forumu: Direnen işçiler buluşuyor

04.02.2020 - 12:01
Haberi paylaş

Farklı işkollarında çalışan işçiler mücadele deneyimlerini aktaracak, ortak talepleri kazanmak için birleşik mücadele imkanları konuşulacak.

Antikapitalistler platformu 2020'nin ilk Emek Forumu'nu 15 Şubat'ta İstanbul'da gerçekleştirecek.

Forumun çağrısı:

İktidar, ekonomide yaşanmakta olan olumsuzluklara neden olan şirketleri korumak için hazine garantileri,  çeşitli kredi ve borçlanma kolaylıkları sağlıyor. Ama krizin çıkmasında hiçbir sorumluluğu olmayan emekçiler peş peşe gelen zamlar ve düşük ücret artışları nedeniyle sefalet koşullarında yaşıyor.  

Ücretli çalışanlar açısından uzun zamandır ‘kemer sıkma’ süreci yaşanıyor. İş bulmaktan umudunu kesenler dahil edildiğinde, işsiz sayısı 7 milyonu geçti.

Son bir yılda elektriğe yüzde 60, doğalgaza yüzde 52, gıda fiyatlarına yüzde 50, tekel ürünlerine yüzde 60, süte yüzde 50 zam geldi. Yoksulluk rakamının 6.850 TL olduğu koşullarda,  kamu çalışanlarına yüzde 4 artı 4 zamdan sonra, asgari ücretle çalışan işçilere 2.300 TL’lik sefalet ücreti reva görüldü.

Özel sektörde de durum aynı, iktidara sırtını dayayan patronlar 3 yıllık sözleşmelerle yüzde 10’u geçmeyecek zamlar dayatmaktalar. Ayrıca en temel kazanımlarımız kıdem tazminatı ve emeklilik haklarımız iktidar tarafından gasp edilmek isteniyor. 

İşçi sınıfı grev yasaklarına, işten atılmalara, iş cinayetlerine karşı her sokağa çıktığında, her direnişte, her grevde, patronlara ve iktidara karşı öfkesini biriktiriyor. İşçiler, işten atılmalara, baskılara, grev yasaklarına rağmen  “işçiler açken, patronlara huzur yok” diyerek, sokakları, meydanları, boş bırakmıyorlar. 

Kapitalist sistem artık iyice işlemez oldu, her yerinden çürüme kokuları yükseliyor. Dünyanın her yerindeki emekçiler  Şili’den Ekvator'a, Hong Kong’a, Lübnan’dan Irak’a kapitalist sistemin yarattığı açlığa, sefalet koşullarına, iklim değişikliğine, kadınlara yönelik şiddete karşı isyan ediyor. 

Fransa’da emeklilik haklarını gasp etmek isteyen Macron’a karşı genel grev yapan işçiler kazandı. Hindistan’da 250 milyon işçi, ücretlerin arttırılması ve özelleştirilmelerin durdurulması için greve gitti. 

15 Şubat Cumartesi günü saat 14.00'te, Beyoğlu'nda, sefalet ücretlerine, mobinge, tacize, iş cinayetlerine, güvencesiz, esnek çalışmaya karşı mücadele eden beyaz ve mavi yakalı işçiler olarak buluşuyoruz.

Hem deneyimlerimizi paylaşacağız hem de mücadelemizi birleştirmenin yollarını tartışacağız. Birlikte konuşup, birlikte mücadele edeceğiz. Herkesi EMEK FORUMU'na katılmaya, sözünü söylemeye davet ediyoruz.

Açılış: 

Tolga Tüzün

Katılımcılar:

Ali Weiso (Suriyeli işçi)

Arif Çinpolat (Şişecam işçisi, Kristal-İş)

Beyhan Sunal (Sosyal-İş)

Dila Ak (Beyaz yakalı çalışan)

Dursun Karataş (Trelleborg grevi, Petrol-İş)

Faruk Sevim (Antikapitalistler)

Ferhat Bakırcıoğlu (Eğitim Sen)

Kıymet Aram (Direnişçi, Greenpeace işçisi)

Şafak Ayhan (Eğitim Sen)

Tuğba Çelik (Oyuncu)

15 Şubat saat 14:00’te

Yer: Sahne 59, İstiklal Caddesi. No:108, 

Aznavur Pasajı, Kat:8 Beyoğlu

Antikapitalistler

iletişim: [email protected]

facebook.com/antikapitalistler1

twitter.com/anti_kap1

Bültene kayıt ol