VİP Giyim işçileri direnişte: 'Herkesten destek bekliyoruz'

23.01.2020 - 11:55
Haberi paylaş

​Kocaeli Darıca’da bulunan VİP Giyim’de DERİTEKS Sendikasında örgütlendikleri gerekçesiyle işten çıkarılan işçilerin, işyeri önünde oturma eylemi devam ediyor. 

Sendikal hakları için iki aydan fazladır direnişte olan işçiler, örgütlenme haklarına sahip çıkmaya ve sendika düşmanlığını protesto etmeye devam ediyor.

Sosyalist İşçi Gazetesi olarak ziyaret ettiğimiz direnişçi işçiler şunları anlattılar: 

Bizler yıllardır VİP Giyim’de çalışmaktayız. Fabrikada yaklaşık 600 işçi çalışıyor. Şimdiye kadar herhangi bir sendikal örgütlenme oluşturmuş değildik. İlk defa geçen Ekim ayında Türk-iş’e bağlı Deriteks sendikası öncülüğünde örgütlenmeye başladık.

İşveren sendikalaştığımızı duyunca üyelerimizin bir kısmını işten çıkardı, geri kalanı da istifaya zorladı. Sendika üyeliği anayasal hakkımız, ama kullanamıyoruz.

Asgari ücret seviyesinde ücret alıyoruz. Herhangi bir sosyal hak, ikramiye söz konusu değil. Fabrika içinde çalışma koşulları çok zor. Yazın aşırı sıcak, kışın aşırı soğuk. Hijyen sıfır, temizlik çok yetersiz. Yemekler çok kötü. Ustalar aşırı şekilde mobbing uyguluyor. Sendikalaşmamızın kıvılcımını da bu mobbing uygulamaları başlattı.

Çoğu zaman mesaiye kalmaya zorlanıyoruz. Çalışanların büyük kısmı kadın işçiler. İşten sonra evde de çalışmamız gerekiyor. Çocuklarımız hasta olduğunda izin almamız imkansız. Kendimiz bile hasta olduğumuzda izin alamıyoruz.

Bütün bu haksızlıklara dur demek için sendikalaşmaya başladık, ama işten atıldık. 65 gündür buradayız, direniyoruz; herkesten destek bekliyoruz”

Direnişçi işçilere çevre fabrikalarda çalışan işçiler destek veriyor. Mahalle halkı dayanışma sağlıyor. Sosyalist İşçi gazetesi olarak direnişçi işçilere başarılar diledik. Kendilerini 15 Şubatta yapacağımız Emek Forumuna davet ettik.

Bültene kayıt ol