Asgari ücretliler sefalete mahkum edildi

Hükümet ve patron temsilcilerinin çoğunlukta olduğu komisyondan doğrudan 7 milyon işçi ve ailelerinin aleyhine bir karar çıktı.

Ankara’da toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrası açıklama yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “oy çokluğuyla” alınmış kararı açıkladı: “Asgari ücret brüt 2943 lira, net 2 bin 324,70 lira olarak belirlenmiştir.”

2019’da 2020 lira olan asgari ücret, 2020’de net 304 lira artmış oldu.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, bir işçinin ortalama asgari geçim harcaması olarak hesaplanan 2 bin 578 lirayı alt sınır olarak talep etmişti.

Hükümetin kararı patronları memnun ederken, işçi tarafının asgari talebi bile karşılanmadı.

Asgari ücretteki artış, sefalet düzeyinde. 2020 yılı milyonlarca işçi için zorlu koşullarda geçecek. Gayri resmi enflasyonun yüzde 50 olarak hesaplandığı, krizle birlikte yüzde 40 gelir kaybına uğramış milyonlarca işçi, yeni yılda yoksulluk ve açlıkla mücadele edecek.

Kamudaki toplum sözleşmelerin ardından, asgari ücret hakkındaki anti-demokratik karar gösteriyor ki insanca yaşayacak bir ücret işçilerin birleşik mücadelesi olmadan kazanılamaz.

ilginizi çekebilir

ad
Soykırımdan kâr sağlamak
BDS support protest - Flickr Matt Hrkac
Gazze’de kan ve para: Teknoloji firmaları ve şirketleri İsrail'in 'soykırım ekonomisinden' kazanç sağlıyor
Transgender_Pride_flag
Sağlık Bakanlığı’ndan translara yönelik bir saldırı daha